Pappa, systemoperatör, frilansskribent, bloggare, poddare, chipsconnoisseur, Commodore-fanatiker, Trocaderofantast, latmask.

Start

Jag har blod på mina händer

Journalisten:

En intern Facebookrapport från en av företagets egna it-experter har läckt. Den målar upp en verklighet där företagets ledning ska ha struntat i att ta ner miljontals falska konton som använts för att misskreditera oberoende medier, eller för att främja regeringspartier, skriver Global Bar Magazine.

Det är amerikanska Buzzfeed som har tagit del av rapporten skriven av Sophie Zang, tidigare anställd som it-expert. Zhang fick sparken efter att flera gånger ha påpekat att företaget agerat långsamt eller inte alls brytt sig om att felaktig information spreds för gynna politiska.

"Jag har blod på mina händer", skriver Sophie Zhang i rapporten.

I länder som Indien, Ukraina, Spanien och Brasilien har hon hittat bevis för koordinerade smutskastningskampanjer för att hindra politiska motståndare, även om hon inte alltid har kunnat styrka vilken kandidat eller politiker som ligger bakom dem.

”Under mina år på Facebook har jag hittat flera uppenbara försök från utländska nationella regeringar att använda vår plattform i stor skala för att vilseleda sitt lands egna medborgare, saker som även har blivit internationella nyheter vid en rad tillfällen”, skriver Zhang bland annat.

Zhang skriver också att hon personligen har tagit beslut som påverkat nationella presidenter, och ”vidtagit åtgärder mot så många framstående politiker att jag har tappat räkningen”.

En förklaring till att politiker runt om i världen låtit Facebook göra lite som de vill är kanske helt enkelt att de är livrädda för vad företaget kan göra emot dem. Max Berrys roman Jennifer Government känns inte allt för avlägsen nu för tiden.