Byta hårddisk i en 27-tums iMac

Ibland dimper det ner en dator i knät på en och man vet inte riktigt vad man ska göra med den, men samtidigt är datorn helt oemotståndlig så man bara måste använda den till… något.

En sådan dator är 27-tums iMac. Det är en dator jag alltid velat ha, mest för att den är så förbaskat elegant. När en synnerligen generös och trevlig lyssnare till vår podd hörde av sig och meddelade att han hade en 27-tums iMac från 2013 att ge bort så var jag inte sen att hämta den. Det var bara ett problem med den: datorn hängde sig efter en stunds användande. Den inbyggda hårddisken, en [Fusion drive] (https://en.wikipedia.org/wiki/Fusion_Drive) som Apple envisades med att bygga in i sina datorer några år är i själva verket en hybriddisk som till 90 procent består av en vanlig hårddisk och 10 procent en SSD-lagring där operativsystemet sköter hur din information lagras. Den information du behöver oftast ligger på den snabbare SSD-lagringen och de filer du inte använder så ofta landar på den långsammare hårddisken.

Hur som helst - jag åkte och hämtade datorn och när jag kom hem och började kolla vad jag egentligen fått visade det sig att detta inte var någon vaniljmodell jag fått, utan en värsting med en fyra-kärnors Core i7-processor, 16 gigabyte internminne, ett rejält grafikkort med fyra gigabyte grafikminne, en av de bästa datorskärmar som någonsin gjorts och allt detta i ett chassi som ser ut att sväva över bordet det står på.

Men det jag stod inför var att öppna datorn, byta lagringsenhet och sedan få ihop datorn igen. Från och med år 2013 förändrade Apple hur de monterade ihop iMac-datorerna. Ett antal tidigare årsmodeller höll fast skärmen med starka magneter men år 2013 var det någon som tyckte det var en bra ide att limma fast skärmarna. Efter en del läsning så tog jag fram lämpliga verktyg och lyckades faktiskt lossa skärmen från datorn. Två kablar går till skärmen och dessa tar man loss med extremt stor försiktighet.

När iMac:en är isärplockad satte jag igång med att först ta ut den gamla, som det senare skulle visa sig trasiga, hårddisken ur datorn. Därefter lossade jag processorfläkt och lite annat och dammsög ur datorn ordentligt, det är trots allt en i praktiken sluten dator som stått och sugit i sig luft och damm under åtta-nio år, och det är liksom ingen dator man tar i sär och dammsuger som en vanlig PC-dator.

Som bilderna visar så satte jag in en Samsung-SSD på en terabyte så gott det gick. Den lär inte lossna och ingen kommer behöva titta på fastsättningen av den där SSD:n men vackert är det givetvis inte. En uppsida med att stoppa in en SSD i datorn är, givetvis, också att SSD-enheter inte alstrar någon värme varför datorn kommer vara svalare än tidigare.

Efter att allt är ihopskruvat på insidan är det dags att koppla in och sedan sätta tillbaka skärmen. Jag tog bort alla de gamla limremsorna som Apple satt dit och eftersom det var en rejäl leveranstid på nya limremsor tänkte jag att det kanske skulle fungera med värmelim så länge.

Jodå, det fungerade faktiskt över förväntan. Skärmen sitter kvar och visst, det är inte perfekt men när limremsorna landar i min brevlåda kommer jag ta bort skärmen och göra om det hela ordentligt igen.

Fungerar min iMac då? Jodå. Den fungerar. Den fungerar faktiskt alldeles, alldeles utmärkt. Visst börjar fläkten gå ibland, vilket man inte är helt van vid efter att ha suttit med en Mac mini m1 i drygt ett år, men det är gott om kraft i den gamla Intel-processorn och datorn har dessutom plats för ytterligare två minnesstickor vilket kan ge maximalt 32 gigabyte internminne.

Just det - uppgradera minne i en Mac. Det är inte ord man hör så ofta längre.

Jag ska erkänna att jag är frestad att ha denna dator som min primära arbetsdator hemma, men ett problem är datorn officiellt inte stödjer nyare versioner av macOS än 10.15.7 (Catalina), även om det lär gå utmärkt att få in senare versioner av macOS. En stor anledning till att Apple inte längre stödjer denna datormodell lär ha berott på brist på prestanda i Apples Fusion-hårddisk… och det problemet har iallafall inte denna iMac längre.


[Senast uppdaterad: 2021-11-08, 19:12:17]

Relaterade texter

 • 'Not playing.' (2022-01-23)
  Efter ett halvår med mina två Homepods i en stereokonfiguration tillsammans med min AppleTV 4K så har jag en del att rapportera om, inte bara om Homepod utan också om Homekit. Varning för textbaserat vredesmod. Jag har ju tidigare rapporterat om hur bra de låter, och att de onekligen har...

 • Ett litet tangentbord (2021-12-28)
  Mitt liv med min lilla Macbook blev inte så långvarigt. Min äldsta dotter börjar studera på universitetet efter nyår så datorn blev den perfekta julklappen för henne då hennes gamla, men trevliga, Dell Latitude E-7440 sjöng på sista versen. Givetvis ska ju pappas flicka ha en Mac, och så vidare....

 • Byta hårddisk i en 27-tums iMac (2021-11-08)
  Ibland dimper det ner en dator i knät på en och man vet inte riktigt vad man ska göra med den, men samtidigt är datorn helt oemotståndlig så man bara måste använda den till… något. En sådan dator är 27-tums iMac. Det är en dator jag alltid velat ha, mest...

 • Skapa NFS-server i MacOS 10.15 (2021-10-27)
  Elpriserna blir inte direkt lägre och efter att jag stängt av samtliga HP Micoservrar jag har hemma (fyra stycken - är du intresserad av att köpa får du gärna höra av dig) så stod jag med ett problem: jag tar nattliga backuper på ett antal datorer via rsync och NFS...

 • Installera Homebrew, Ruby och Jekyll på MacOS 12.1 (2021-10-27)
  Att installera Homebrew, Ruby och Jekyll på MacOS Big Sur (aka MacOS 11) var inte helt enkelt. Dokumentationen från Homebrew-projektet är inte supertydlig och när jag uppgraderade till MacOS 12 (aka MacOS Monterey) så bestämde jag mig för att styra upp läget lite. Först avinstallerade jag Homebrew: /bin/bash -c "$(curl...

 • Apple M1-processorn är snabb (2021-10-23)
  Vännerna på Halon Security är inte bara ödmjuka, trevliga och oerhört smarta. De kan sitt skit också. I en ny bloggpost har de gjort en prestandajämförelse med Halons programvara och DKIM-signeringar körandes på Xeon-arkitekturen hos AWS, ARM-arkitekturen hos AWS och en vanlig Mac mini M1-maskin med Halons programvara i en...

 • Problemet med iCloud+ och egen e-postdomän (2021-10-08)
  När Apple äntligen lanserade möjligheten att använda sin egna e-postdomän i iCloud blev jag kanske inte extatisk men åtminstone glad - ännu en tjänst jag kan lägga hos Apple och som jag sedan inte behöver hantera själv. Gott så. Men sen började problemen. De två primära mailadresser jag använder har...

 • Homepod-problemet (2021-09-25)
  Homepod är, som jag tidigare nämnt, underbara. Ljudet är fantastiskt, de är sjukt snygga att titta på och integrationen med Apple TV 4K är för det mesta riktigt bra. I och med uppgraderingen till iOS 15 på Homepod har problemen med att högtalarna och Apple TV 4K “tappar bort varandra”...

 • Apple Thunderbolt Display (2021-09-22)
  Min gode vän Christian har bloggat om Apples klassiska Thunderbolt Display-skärm som han fick låna av sin bror några dagar innan den lades ut till försäljning. Det är i sanning en läsvärd text: Det är en alldeles fantastisk bekantskap även om den har några år på nacken. Med en upplösning...

 • En liten dator (2021-09-03)
  Jag hade inte tänkt skaffa en bärbar Mac igen, och jag hade definitivt inte tänkt skaffa en bärbar Mac med en Intel-processor, med det ökända Fjärilstangentbordet, med en ynka USB-C-port och med en prestanda som får en Amiga 500 att framstå som blixtrande. Ändå köpte jag en begagnad sådan. Låt...