Pappa, systemoperatör, frilansskribent, bloggare, poddare, chipsconnoisseur, Commodore-fanatiker, Trocaderofantast, latmask.

Start

Lidls ägare lanserar konkurrent till Amazon AWS

Amazon började som bekant som en bokbutik på nätet. Google började som en sökmotor. Microsoft började som ett mjukvaruföretag. Idag driver dessa tre några av världens största molnplattformar i form av AWS, Google Cloud och Azure, och levererar drifttjänster åt stora bolag som Apple och Dropbox, för att ge några exempel.

Varför ska då inte ägarna till en gigantisk europeisk matvarukedja med över 13000 butiker kunna lansera en konkurrent?

Det är kanske frågan som det tyska familjeföretaget Lidl:s ägare, Schwarz Group, ställde sig för nu är de på gång med att lansera en konkurrent till Amazons AWS. Precis som med Amazon så tycks Lidl-ägarna redan har byggt upp en betydande datordrift inom det egna bolaget.

Genom uppköpet av mjukvaruföretaget Camao IDC så har Schwarz Group nu köpt sig ett 70-tal “molnspecialister” kombinerat med de europeiska dataskyddslagarna, som amerikanska bolag inte kan komma runt så länge de äger de datacenter som de bygger i europa, kan Schwarz Group befinna sig i ett ganska unikt läge där de kan attrahera kunder som är ute efter molnplattformar med hög teknikmognad och samtidigt inte vill riskera att exponera sin information till amerikanska myndigheter genom att använda AWS, Google Cloud eller Azure.

Rykten säger att Schwarz Group ska lansera denna satsning i England “inom kort”, skriver Charged.