Pappa, systemoperatör, frilansskribent, bloggare, poddare, chipsconnoisseur, Commodore-fanatiker, Trocaderofantast, latmask.

Start

Livet som kund hos IP-only

Livet på landet är ofta trevligt. Bor man på landet kan man till och med ha riktigt bra anslutning till Internet via fiber. Det hade jag, i fem-sex år, via en underbar liten ISP i Åkersberga som hette Teknikbyrån. Sedan kom IP-Only, en av landets största leverantörer av fiberinfrastruktur och som i många delar av landet har ett de-factomonopol på just infrastruktur för fiberanslutningar till privatbostäder, och köpte Teknikbyrån.

Till en början påverkade det mig inte alls men efter ett par år blev det dags för mig att flyttas över till IP-Onlys fibernät. Fram tills dess hade jag suttit kvar på det "gamla" nätet som Teknikbyrån byggt upp och deras leverans var i princip alltid råstabil. Var det ett större avbrott berodde det ofta på krafter som de inte kunde rå på, som en rejäl höststorm eller massiva blixtnedslag eller en översvämning till följd av ett ordentligt skyfall.

Från det att mina bygrannar kopplades in till IP-Onlys nät, några år innan mig och i samband med att IP-Only etablerade sig i byn (jag hade fiber många år innan resten av byn, mycket tack vare att jag skaffade fiberanslutningen via mitt företag och att jag bodde granne med en kommunal fastighet dit det redan fanns fiberanslutning) så hörde jag regelbundna rapporter om att "bredbandet" var nere i timmar, ibland dagar, samtidigt som min anslutning var uppe och fungerade finfint.
Många trodde att de skulle skylla det på Bahnhof eller vilken annan Internetleverantör de valt via IP-Onlys nät men Bahnhof och alla andra operatörer som hyr in sig i fibernätet kunde oftast inget göra - det var IP-Only som var, och är problemet. Det var åtminstone min teori.

När jag då tvångsflyttades över så blev det snart tydligt att min teori stämde. Och nu några år senare så är mitt bredband via IP-Only nere flera gånger i veckan, ibland dagligen, ibland i åtskilliga timmar. De internetleverantörer som erbjuder själva accesstjänsten via IP-Onlys fibernät får sällan eller aldrig reda på varför en hel by, eller ett helt samhälle, kan vara utan Internet i flera timmar såvida det inte rör sig om ett kabelbrott. De får inte reda på om IP-Onlys utrustning är gammal och uselt underhållen, utan de måste förlita sig på att IP-Only levererar den bästa tjänst som är möjlig att leverera.

Uppenbarligen har IP-Only drabbats av det som de flesta andra monopolister drabbas av förr eller senare: de äger ju redan kunderna, så varför ska de anstränga sig?

Det är åtminstone så det känns i andra änden av fibern jag och många med mig betalar dyrt för varje månad.

Nu har jag ledsnat varför jag har satt upp en statussida med statistik på IP-Onlys kvalitet ut mot Internet. Den sträcker sig 30 dagar bakåt i tiden och kommer att kompletteras med min egen information om tidigare avbrott så långt bakåt jag har kunnat dokumentera det.

Om du har möjlighet att välja en annan fiberleverantör än IP-Only: gör det.