• Hur det är att leva med Chrohns sjukdom

  För snart ett år sen blev jag diagnostiserad med Chrohns sjukdom. Jag har nog haft det sedan tonåren med återkommande magproblem som kommit och gått och som jag till slut blev tvungen att ta tag i på allvar. Det slutade med en vecka på sjukhus och därefter medicinering i olika former. Idag fungerar min kropp okej men det kommer alltid perioder då jag mår sämre och behöver mer vila. En del av problematiken runt Chrohns sjukdom är att vi som har det ofta tar mediciner som är immunförsvarshämmande. Dessa mediciner är antikroppar som hjälper till med att hålla inflammationerna borta från tjock- och tunntarmen och de gör också att vi som tar dessa mediciner kan drabbas hårdare när influensor eller pandemier som Covid-19 slår till.

  Jeff Geerling har även han Chrohns sjukdom och har gjort en bra video om hur det är att leva med denna kroniska sjukdom. Det ska noteras att inte alla behöver genomgå kirurgiska ingrepp, jag har än så länge sluppit det, men det är ändå en fruktansvärt jobbig sjukdom som ofta kräver vila och nästan alltid medicinering:

  Om du har någon i din familj, vänkrets eller på jobbet som har Chrohns sjukdom så se gärna videon ovan. Om du som arbetsgivare/chef har en anställd som har Chrohns sjukdom så är det mycket värt för en sådan som mig att kunna jobba hemma under exempelvis influensaperioder eller under en pandemi som Covid-19.

 • Så kopplar du ihop Android-telefon med en Linuxdator

  Något man ganska snart saknar från tiden som Mac-ägare är den tajta integrationen mellan dator och telefon i form av att kunna överföra filer, chatta och få indikation på att du har ett inkommande samtal. Sitter man som undertecknad med Linux och en iPhone så är det helt kört att få de två att prata med varandra på det sättet men om man blandar in en Android-telefon i leken så blir det med ens lite mer intressant.

  Som jag tidigare visat så går det med ganska lite bökande att koppla ihop iMessage med Android så varför inte kolla in om det går att få till en integration mellan dator och Androidtelefon?

  Jodå det går utmärkt och det är också ganska enkelt. I telefonen installerar man en programvara kallad KDE Connect och i datorn en programvara som heter GS Connect, ett tillägg till Gnome. Jag kör i skrivande stund Fedora 32 och här var det enkelt att installera detta tillägg. När man har installerat GS Connect startar man om datorn och sedan kan man öppna KDE Connect på telefonen och där finns datorn, identifierad med sitt värdnamn. Efter att ha accepterat att dessa två ska kopplas ihop kan man sätta igång och bilden högst upp i denna artikel visar hur det ser ut på datorsidan. Men hur ser det då ut på telefonsidan?

  Givetvis är inte detta lika polerat och snyggt som i kombinationen Mac och iPhone men det är inte kattbajs heller, om uttrycket tillåts. Exempelvis vill jag skicka en bild till datorn från min testtelefon, en gammal HTC One M8 som jag köpte på eBay för några hundralappar.

  Till vänster hur det ser ut inne i KDE Connect när man vill skicka en fil, och till höger hur det ser ut när man vill dela exempelvis en bild från en annan applikation. Konceptet är inte helt obekant för de som använder iOS, om man så säger.

  På datorn hamnar filen i katalogen Downloads i min hemkatalog och eftersom jag kör Gnome får jag en notifiering om att filen tagits emot:

  Som synes kan man även exempelvis skicka SMS via GS Connect på datorn och KDE Connect på telefonen, montera upp telefonens filsystem på datorn, använda datorns tangentbord för att mata in information i telefonen och köra en “hitta min iPhone” fast i Linux- och Androidvärlden. Det är faktiskt ganska snyggt och fungerar bra (se bild till höger) där man väljer funktionen “Ring” i menyn på datorn och vips börjar telefonen att låta (högt) och visa en stor blå bild med texten “FOUND IT” som man trycker på och då tystnar telefonen.

  För mig som inte bara hade kört Mac sedan 2001 utan också kört iPhone sedan 2007 sitter det mesta i iOS djupt rotat i skallen och ryggraden på mig. Men ju mer jag vandrar in i den här världen med Linux, Android och liknande så inser jag snart att precis som min Mac så är det lika mycket muskelminne som en form av trygghet att köra iOS.

  Så vad säger jag då – ska jag även överge iOS och gå till Android (eller i mitt fall en variant av Android kallad LinageOS)? Nja, inte ännu. Den gamla telefon jag har, en HTC One M8, är verkligen supergammal och är man som jag bortskämd med en suverän kamera som den som finns i iPhone 11 så blir man snabbt ganska ledsen i ögat när man ser vad HTC One M8 kan producera men det är å andra sidan inte så konstigt – den är ju fem-sex år gammal. Tids nog så kommer jag nog inte stanna kvar på iOS längre.

  Faktum är att jag inte ens äger en iPhone längre – den iPhone 11 jag har nu är via mitt jobb och den iPhone 10 jag hade tidigare har min hustru tagit över. Med andra ord handlar det “bara” om att hitta en Android-telefon som fungerar bra med LinageOS så är saken, som det brukar heta, biff.

  Åter till kopplingen mellan telefon och dator då – är det något jag saknar? Ja, det hade varit nice, som Peter Esse brukar säga, att kunna skicka meddelanden till AirMessage i min Android-telefon från datorn, för att på så sätt låtsas köra iMessage på min Linuxdator. Den integrationen finns inte ännu men vem vet – det kanske kommer. Ett hack som jag däremot ska testa är att kunna skicka SMS från terminalen – det kan man så vitt jag vet inte göra på en Mac.

  KDE Connect kostar, precis som GS Connect, ingenting och det tidigare kräver inte att man root:ar eller jailbreakar sin telefon på något sätt.

  Om du som jag kör Linux och Android kan detta vara värt att titta på. Om du fortfarande sitter med Mac och iPhone kan du kosta på dig att fnittra lite över allt det där ni redan har. Det bjuder vi på. 🙂

 • Var femte vill jobba mer på distans när Corona-krisen är över

  SVT Nyheter, som citerar en undersökning gjord av DN/Ipsos:

  Det har blivit mer populärt att arbeta någon annanstans än på arbetsplatsen.

  Under de första sex månaderna innan coronakrisen drabbade Sverige arbetade en av fyra förvärvsarbetande (26 procent) minst en halv dag i veckan på distans eller hemifrån.

  Men under perioden mars till slutet av maj hade den andelen ökat till nästan fyra av tio (36 procent), uppger DN som publicerar undersökningen.

  Nästan var femte (19 procent) vill fortsätta att arbeta på distans i högre utsträckning efter krisen än vad de gjorde innan, visar undersökningen.

  Som jag sa till Fredrik i senaste avsnittet av Björeman // Melin: det jobbiga är inte att jobba hemma, utan att man inte har något val när det gäller att jobba hemma eller på kontoret.

 • Hur bra är en laptop för under 2000 kronor egentligen?

  Jonathan Selea har köpt sig en PineBook Pro:

  I can compress my experience to this sentence: The more I use the PineBook Pro – The more I realize that THIS is the laptop I always wanted!

  Wow, that’s is pretty big words! I will try to explain why.
  First of all – The Pinebook Pro is the result of the hard work of the team over at Pine64. The machine have been made “as a community service” to provide a cheap, hackable and fun laptop to hackers, advanced users and pioneers on the AARCH64 platform. I really get the feeling that there is no greed for revenue unlike other companies – that is worth supporting!

  En laptop för under 2000 spänn som kör klon av Unix och drivs av en ARM-processor. Det är nästan så det kan misstas för en Mac, om jag hade lagt till en nolla på prislappen.

 • Björeman // Melin: Linuxdrama

  I det 216:e avsnittet av sveriges trevligaste podd (enligt dem själva) funderar pojkarna mer på WWDC, reparerar en server i direktsändning och diskuterar Sim City. Mycket nöje.CC BY-NC-SA 4.0