• Att bo på landet är frihet

  Efter ännu en helg med hårt arbete ser nu vår gårdsplan riktigt städad ut. Åtta-nio kubikmeter ved har kapats upp, klyvts och staplats inne i ladan och nu känns det med ens mer hanterbart att bo som vi gör.
  En sak som man kanske inte förstår när man bor i ett radhus, en lägenhet eller ett tajt sammanpackat villaområde är vilken frihet man faktiskt har ute på landet. I helgen har jag eldat ris, stubbar och andra former av ved i ett par rejäla brasor vilket jag kunde göra för att jag ville göra det.
  Jag stör ingen eftersom närmsta granne är 50 meter bort och det hela blir helt enkelt smidigare och trevligare för alla inblandade.

  När jag satt ute och var brandvakt igår kväll så hörde jag något som lät ungefär som en helikopter fast ändå inte. Jag tittade upp och såg en bunt svanar flaxa förbi och insåg att de flaxade helt i osynk men på tillräckligt låg höjd för att jag skulle höra det tydligt. Jag hade varken hört eller sett dem på det sättet om jag bott i mer “civiliserade” trakter.
  Landet äger.

 • Björeman // Melin: Även chefer förstår

  I avsnitt 206 av succépodden Björeman // Melin diskuterar herrarna så diversifierade ämnen som pollen, LAME, Mutant Hindenburg och reparation av en motorsåg.

 • Domänskojarna på “DNS Sweden”

  Har du fått mail nyligen från ett bolag som kallar sig för DNS Sweden? I mailet erbjuder sig företaget att skydda ditt befintliga domännamn genom att försöka sälja på dig ytterligare ett domännamn som är snarlikt det du redan äger. Här ett utdrag ur deras mail:

  Bästa Herr/Fru,

  Vi har fått en begäran om registrering av webbplatsen www.domännamn.com. Vårt system visar att du är ägare till www.domännamn.se. Detta kan få långtgående konsekvenser för dig i framtiden. Vi är därför skyldiga att kontakta dig, för att kunna erbjuda dig förstahandsrätten till registreringen. Det innebär att vi kommer att avslå ansökan från den tredje parten och webbplatsen:

  www.domännamn.com

  Efter överenskommelse kommer vi att länka denna webbplats till:

  www.domännamn.se

  Detta innebär att du kommer att ha förstahandsrätten till domännamnet, i syfte att undvika eventuella framtida problem.

  Vi är oftast skyldiga att registrera domännamnet och att skydda det under en period av 10 år. Det årliga priset för COM-ändelsen är 249,90 kr per år. Det innebär en engångsbetalning på 2499 kr. När länken är klar kommer all internettrafik som går till COM-ändelsen att automatiskt kopplas till din nuvarande anknytning och webbplats. Denna process kommer att ta högst 24 timmar. Detta domännamn kommer då att ha en global räckvidd. Den tredje parten kommer att avvisas och kan inte längre använda ditt domännamn.

  Det är en hel del saker som givetvis inte stämmer med detta. DNS Sweden säger inte rakt ut att de är en domänregistrar men har ändå, enligt mailet ovan, på något sätt fått reda på att någon försöker regga ett snarlikt domännamn som du råkar äga. Bolaget har inga egna DNS-servrar och har inte ens registrerat sitt egna domännamn via sina egna tjänster.

  Vidare säger sig bolaget ha funnits sedan 2009 då det bildades “i hjärtat av Stockholm”, men domännamnet för bolaget, dnssweden.com, registrerades 2019-06-17 via registraren GoDaddy. Bolaget säger dessutom ha ett kontor i Solna men det kontoret är sannolikt inhyst i ett kontorshotell som finns på samma adress som bolaget angivit.

  Företagets webbsida är fylld med fluff om deras tjänster inom varumärkesregistrering med mera, och den med ett skarpt öga noterar snart att webbplatsen innehåller knappar och annat på tyska. Vidare finns inget bolag som heter DNS Sweden i bolagsregistret, där det givetvis borde ha funnits om det nu bildades 2009.

  “Bolagets” erbjudande är givetvis en bluff – de kan inte få reda på om någon kommer registrera ett snarlikt domännamn till det som just du äger. Det är dessutom högst oklart vem som faktiskt blir faktisk ägare av domänen om man nu skulle betalt bolaget de tusentals kronor de kräver, eller om de ens registrerar domännamnet. ICANN tillåter att man registrerar en .COM-domän i upp till tio år, så det stämmer trots allt men resten av innehållet i dessa mail är ren och skär bluff. Kasta detta i papperskorgen och spärra bolagets domän i ditt spamfilter omedelbums och varna andra för detta – det här blufförsöket tycks mest inrikta sig på mindre företag och föreningar.

  Det ska för ordningens skull också sägas att bolaget, som kallar sig “DNS Sweden”, inte har något med ett gammalt svenskt konsultbolag som gick under namnet DNS-Sweden att göra.

 • Så här jobbar du hemma på bästa sätt

  Så här i karantäntider är det många av som fått ta vår Mac eller PC med oss hem och jobba på distans. Kanske har du precis fått pallra dig hem, eller så har du suttit hemma i veckor. Själv har undertecknad suttit hemma i en månad nu och jobbat och det har gått riktigt bra. Det finns egentligen två delar i att få hemmajobbet att fungera: rutiner och utrustning. Många säger att är en god ide att klä sig som om man skulle till jobbet, det vill säga inte sitta i morgonrock eller myskläderna framför datorn hela dagen. Andra påpekar att den personliga hygienen riskerar att få sig en törn eftersom man kanske inte känner att det är lika motiverat att kamma sig eller raka av sig skägget om man nu inte avser spara ut skägg ändå.

  Den andra biten är den tekniska. Din arbetsgivare har som ansvar att dels förse dig med den tekniska utrustning du behöver i form av dator (använd inte din privata dator till uppgifter som har med ditt jobb att göra – går något snett med din egna dator kan det bli trist stämning när din arbetsgivare kräver att du trollar fram det där dokumentet som din kraschade hårddisk tog med sig) och dels en väl fungerande VPN-anslutning till jobbet. Hur du ansluter dig till nätet på jobbet är ditt problem – kanske sitter du med en 4G-anslutning hemma eller så har du fiber. I mitt fall har jag tre anslutningar eftersom min fiber har en tendens att lägga sig på rygg emellanåt och då är den gamla men mer pålitliga ADSL-anslutningen inte helt dum att ha kvar, trots att den som bäst levererar åtta megabit per sekund, att jämföra med en gigabit per sekund via fibern.

  En stor del i att få hemarbetet att fungera är ergonomi. Sitt inte i soffan eller vid köksbordet – du måste ha en bra stol, ett ordentligt arbetsbord, ett minst lika bra tangentbord som du har på jobbet och ett minst lika bra styrdon i form av mus eller styrplatta. Framför allt behöver du ha en extern skärm, och här kan det skilja sig från arbetsgivare till arbetsgivare där vissa låter dig ta med din skärm från jobbet hem medan andra tycker att du allt får ordna det själv.

  Jag kunde ha tagit med mig “min” fina Dell-skärm hem från jobbet och anslutit den via USB-C till min jobbdator, en 13-tums Macbook Pro men jag har en del skärmar över hemma som jag kan använda och tack vare en adapter vid namn HyperDrive Pro HUB for USB-C. Med den kan jag ansluta till allt förutom Ethernet men tack vare mitt gamla men fortfarande väl fungerande wifi från Unifi så är detta inte ett superstort problem.

  Andra tips jag gärna delar med mig av är att ta pauser. Gå ut och gå i trädgården eller i kvarteret där du bor minst två gånger om dagen utöver lunchen. Ta pauser från skärm och tangentbord precis som du skulle göra även om du hade suttit på kontoret. Ät lunch vid samma tid som du skulle ätit lunch när du varit på jobbet och fastna inte framför teven eller Youtube – tiden går snabbt när man har kul.

  En sista grej: missa inte det sociala samspelet med dina kollegor, även om ni “endast” har Teams eller Slack att umgås och kommunicera via. Man kan skämtsamt säga att nån har “lappsjuka” när denne är extra pratglad i internchatten men olika människor reagerar olika på att sitta ensamma hela dagarna. Om du dessutom har hela eller delar av familjen hemma så är det en stor fördel om du kan stänga en dörr om dig och på så sätt markera att du nu är “på jobbet” och då hjälper det mot att barnen eller din bättre hälft brakar in närhelst det passar dem.

  Om du måste arbeta riktigt ostört, sätt dig själv som upptagen i företagets interna chattplattform avsluta inte chattprogrammet – sådant kan cheferna reagera negativt på, i synnerhet de chefer som inte riktigt vant sig vid att personalen inte sitter på kontoret. Många chefer kämpar med att förstå att de anställda faktiskt jobbar även när chefen inte ser dem.

 • Björeman // Melin: Bottar har inga känslor

  Veckans avsnitt av Sveriges trevligaste podd (enligt oss själva) där Tales from The Loop, Corona, Marsvin och Playstation Network diskuteras.CC BY-NC-SA 4.0