Apple efter Steve Jobs

12 Aug 2011

Steve Jobs startade inte Apple bara en gång, utan två. När han kom tillbaka till företaget efter att hans NeXT köpts upp av Apple i slutet på 1996 var det som inhyrd rådgivare till dåvarande VD och styrelse- ordförande Gil Amelio. Apple satt rejält på pottan och det krävdes konstgjord andning i form av bland annat 150 miljoner dollar från Microsoft och en rejäl upprensning efter 15 år av kaos under John Sculley och hans två efterträdare.

Jobs själv visste länge inte om han ville återvända till Apple, oavsett under vilka former det rörde sig om, men efter att Larry Ellison, VD och grundare av Oracle och tillika nära vän till Jobs och senare medlem av Apples styrelse, i ett telefonsamtal sent på natten sagt åt Jobs att Ellison “gav fan i Apple, ta och bestäm dig nu!” så beslutade sig Jobs för att stanna. Det tog Jobs knappt ett halvår för att få Amelio utsparkad från Apple med 50 miljoner dollar som plåster på såren, och Jobs som låg bakom kup- pen mot Amelio tog därefter över Apple utan att egentligen vara anställd av företaget. Han sparkade ut delar av den styrelse som sparkade ut honom i mitten på 80-talet, och ersatte de gamla medlemmar med folk han själv litade på.

Först i början på år 2000 accepterade han att bli anställd VD och medlem i styrelsen på företaget och fram tills nu har Apple formellt sett inte haft en styrelseordförande sedan Gil Amelio fick foten 1997.

Lämnar, men ändå inte

När Jobs nu avgår som VD för Apple så är det många frågetecken som dyker upp. Samstämmiga uppgifter gör gällande att detta är en rent administrativ åt- gärd, att Tim Cook som gjort VD- jobbet så länge nu även formellt blir VD är dels en konstruktion för att lugna investerare och marknaden i stort, och dels för att Cook säkerligen börjat undra när han skulle börja skörda frukterna för det jobb han i praktiken gjort de senaste åren. Hans belöning kommer nu i form av en miljon Apple-aktier som han kan lösa ut hälften av den 24:e augusti 2016 och resten samma datum år 2021.

Jobs kan å sin sida, om hälsan tillåter, ägna sig åt det han tycker är roligast, nämligen produktutveckling och strategier. Han slipper visa upp sig och sin sargade kropp offentligt förutom när han själv väljer det och Apple slipper diskussionerna om hur läget är med hans hälsa egentligen. Till synes fejkade bilder på Jobs har lagts ut på nätet av skvallertidningar som TMZ (den värsta bilden visar Jobs huvud påklippt på en persons kropp i en klänning…) men jag gissar att spekulationerna om hans hälsa kommer att avta rätt snart.

Min gissning, och förhoppning, är att han har många år kvar att leva ännu. Ingen förtjänar att dö i cancer.

Apples framtid

Man kan ställa sig många frågor om Apples framtid. En parallell man kan göra är med Microsoft, som efter att Bill Gates blev styrelseordförande för bolaget ar tappat mycket av sin forna kraft och makt på marknaden. Delvis beror detta på att marknaden har förändrats sedan Gates ledde bolaget, och delvis för att Steve Ballmer ägnat mycket tid och pengar åt fel saker. Kombinationen har gjort att Microsoft idag varken är en lika het arbetsgivare för smarta talangfulla utvecklare som den en gång var och företaget är numera ett av många bolag på marknaden som kämpar för att få plats bredvid starka konkurrenter som Facebook, Twitter, Google och Apple.

Ett annat bolag som förändrats enormt sedan de dagar då grundarna ledde det är Hewlett-Packard, eller HP som de numera heter. I grunden ett ingenjörsföretag, men idag ett bolag som famlar runt efter att hitta en relevans. Efter flera VD-byten sitter bolaget med flera tunga investeringar som nu antingen säljs av (PC-tillverkningen, där Compaq var en stor del) och senast köpet av Palm där flopparna Touchpad och Pre svider extra mycket för den senaste VD:n Leo Apotheker. Den egna produktutvecklingen är allvarligt stympad numera och några spår av det som en gång tiden var Digital Equipment (DEC, som köptes av Compaq) är det få som finns kvar. HP ska nu istället satsa på mjukvara och olika tjänsteerbjudanden, en marknad som de ser ger bättre lönsamhet och som förhoppningsvis sysselsätter färre personer så ännu fler HP-anställda kan sparkas ut.

Under mina år som inhyrd konsult på HP (min dåvarande arbetsgivare hyrde ut mig till en konsultmäklare, som hyrde ut mig till HP som i sin tur hyrde ut mig till Eniro som drifttekniker för de sistnämndas driftsystem för Eniro.se) var min närmaste chef konsult, hans närmaste chef på HP var konsult och den som basade över alla projektledare och underchefer var… du gissade det: konsult.

Av HP:s svenska kontor finns det idag inte mycket kvar av det som en gång var HP, utan det är ett företag utan egen identitet som kämpar med att skaffa sig en genom uppköp och intäktsanalyser.

Därför överlever Apple

Jag tror knappast Apple kommer att hamna i samma fälla som Microsoft eller HP, men risken finns alltid när en tongivande grundare börjar minska ned sin roll. Jobs har dresserat sin ledning till perfektion när det gäller att designa, utveckla och bygga produkter och tjänster i världsklass, men fortfarande kom- mer Jobs att ha ett tungt inflytande över Apples produktutveckling och strategier till den dag de bokstavligen talat får bära ut mannen från styrelserummet. Apple har sedan krisåren i slutet på 90-talet uppfunnit sig själva igen, och det är ett företag som har kämpat hårt med att göra sig av med det förflutna genom att aldrig referera till eller prata om gamla produkter, utan det är här och nu som gäller. På så sätt känns de alltid relevanta och innovativa och mycket av den strategin kan tillskrivas Steve Jobs städande av Apple när han kom tillbaka till bolaget 1996 och bantade ned produktutbudet till en bråkdel av vad det var när hans företrädare gjorde en soppa av hela bolaget. Få produkter gör att det är lite att minnas, vilket i sin tur gör att bagaget in i framtiden blir minimalt att släpa på.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.