Tidigare projekt
Under årens lopp har det blivit ett och annat projekt. Vissa är rullande, vissa vilar just nu och andra vilar likt Luca Brasi för evigt. Jag gillar att testa saker… varför jag inte bara startade en BBS utan också försöker göra en 100+ sidor tidning om retrodatorer minst en gång om året. Jag har också en samling dokument och bilder som jag samlat på mig under årens lopp som kan vara av intresse för den som är intresserad av datorrelaterad historia.
2004 – 2018: Macpro
Under julledigheten 2003 funderade jag på att starta en Mac-sajt. Min första och initiala ide var att låta oberoende Mac-utvecklare få gratis hosting för bloggar eller vad de nu ville göra med sin sajt, men ganska snart insåg jag att det nog skulle bli ohållbart ganska snabbt och istället började jag fundera på om jag inte skulle skriva om Apple i allmänhet och Macintosh i synnerhet. Mac:en hade fångat mitt intresse 2-3 år innan med Mac OS X och i mina ögon förvandlades Mac:en i samma veva från en leksak till ett seriöst verktyg med ett Unix-baserat operativsystem i botten.
Det fanns gott om andra Macbloggar och forum i Sverige, men ingen som skrev om Mac och Unix utifrån ett proffsperspektiv så jag hittade rätt snart min plats i floran över webbsajter. Det svåra var namnet – jag ville att namnet skulle återspegla sajtens innehåll, så någonting med ordet Mac. Jag funderade rätt länge på ProMac men kände att det inte var klockrent eftersom jag samtidigt jobbade på Datormagazin som journalist och i den rollen ska och bör man vara oberoende och inte visa någon förkärlek för det ena eller andra. En natt vaknade jag och kom på det: MacPro skulle sajten heta. I slutet på februari 2004 startades den och när jag tittar tillbaka på hur sajten såg ut då så konstaterar jag att jag visste hur man högerställde bilder, att jag lånat en hel del HTML-kod från andra sajter och att jag då körde bloggmotorn Movable Type. Macpro bytte senare till WordPress och förutom en och annan avstickare till statiska bloggmotorer som Jekyll (som jag numera använder för i princip alla sajter jag driver) så var det WordPress jag drev sajten på.
Macpro gjorde ett uppehåll mellan 2008-2009. Jag hade köpt hus och livet var allmänt väldigt hektiskt och det var inte roligt att driva sajten längre. Macpro hade då över 100000 unika besökare i månaden och vi har flera som arbetade med den och skrev nyheter. Jag hade också flera annonsörer så det var en ganska stor apparat att driva den, men jag saknade det småskaliga och det lite friare. När jag senare startade upp sajten igen så var det med en annan design (även här har jag bytt och labbat hyfsat frekvent genom åren men den design som varade längst var nog också den sista) och med mig som ensam skribent. Det var roligare, jag kunde skriva om lite vad jag ville och när jag ville. Jag hade få eller inga annonsörer och alla visste spelreglerna.
Från 2009 fram till vintern 2017 trummade det på. Apples PR-avdelning svartlistade mig några år tidigare när jag publicerade en bild på en böjd iPhone 6+ som jag varit och hämtat hos Apple dagen innan och varken suttit på eller försökt böja över benet och precis innan det var dags att testa iPhone 6 och 6+ hade jag börjat ledsna på att ha med Apple att göra över huvudtaget – produkterna var ganska tråkiga och det var väldigt mycket iPhone och iPad och inte så mycket Mac. Problemet var bara att man inte kunde tacka nej till en produktvisning hos Apple hur som helst för då fanns alltid en risk för att man inte var välkommen på någon visning över huvudtaget i framtiden, och utan visning inga testprodukter att skriva om. I och med svartlistningen hamnade jag ju där ändå och det blev också början till slutet för sajten, även om det tog några år för mig att förstå det.
Macpro hankade sig fram ändå genom att skriva guider, krönikor och annat och det var ganska roligt.
Mitt sista scoop var när jag avslöjade Apples planer för introduktionen av Apple Pay i Sverige, något som lär ha retat upp inte bara PR-avdelningen hos Apple utan också dess motsvarighet hos Nordea som var Apples lanseringspartner. Jag slog alla trafikrekord för sajten under två veckors tid med besökare från i princip hela världen och utländska medier som kontaktade mig för att få mer information, men underligt nog var det inte ens en sådan framgång nog för att jag skulle vilja fortsätta med Macpro.
Under hösten 2017 funderade jag allt mer på att lägga ner och gjorde det till slut medan jag satt och skrev en artikel om hur ointressanta Apple hade blivit för en sån som mig – en datanörd som hellre sitter i en terminal än i ett grafiskt gränssnitt. Medan jag skrev artikeln insåg jag att det var jag som förändrats också, och min lilla webbsajt hade blivit obsolet och tappat den betydelse den hade. Jag hade absolut kunnat förändra Macpro till att bli som vilken annan Macblogg som helst med skvaller, rykten och tramsnyheter bara för att dra trafik men det var inte den sajt jag ville driva och inte den typen av artiklar jag varken ville läsa eller skriva.
Så jag bestämde mig för att Macpro skulle dö, en gång för alla. Sajtens slogan under de sista åren var Sajten som vägrar dö och det skulle visa sig sant ännu en gång då Datormagazins ägare Omsoc Publishing köpte sajten med hela artikelarkivet av mig i december 2017.
2015: Björeman // Melin (och senare också Åhs)
Fredrik Björeman, en mycket trevlig herre för övrigt, tyckte jag podcastade för lite. Det ena ledde till det andra och vi startade en podcast tillsammans. Min vän Christian gjorde oss sällskap för snart 100 avsnitt sedan. Du kan läsa och lyssna mer här – i skrivande stund, april 2023, har vi publicerat närmare 350 avsnitt.
2010 – 2011: Macpro Magazine
Macpro Magazine gavs i sin första (och bästa) version ut i ungefär ett år som de flesta månader var den bästsäljande publikationen på Qiozk. Efter det året tog luften och annonsintäkterna slut och även om jag fick enormt stor hjälp av flera vänner med både layout och artiklar så gick det inte att hålla projektet under armarna längre.
Senare blev Macpro Magazine en helt elektronisk tidning publicerad via App Store – det var inte alls lika kul att göra tidningen på det sättet och projektet överlevde i ungefär ett halvår.
Här är alla nummer från den första versionen för gratis nedladdning:
Macpro Magazine december 2010 Macpro Magazine januari 2011 Macpro Magazine februari 2011 Macpro Magazine mars 2011 Macpro Magazine april 2011 Macpro Magazine maj 2011 Macpro Magazine juni 2011 Macpro Magazine juli 2011 Macpro Magazine augusti 2011 Macpro Magazine september 2011 Macpro Magazine oktober 2011 Macpro Magazine november 2011
2011: Macpro Podcast
Podcasts var det nya svarta ett tag och jag tänkte att jag skulle testa att göra en egen. Det blev 18 avsnitt innan tiden inte riktigt räckte till. Jag lärde mig vissa grunder rätt snabbt men hade sannerligen behövt fila på redigering och mer innehållsplanering än vad jag gjorde men det hela var och förblir en spontan övning som jag kanske återupptar en vacker dag.
MacPro Podcast avsnitt 1
MacPro Podcast avsnitt 2
MacPro Podcast avsnitt 3
MacPro Podcast avsnitt 4
MacPro Podcast avsnitt 5
MacPro Podcast avsnitt 6
MacPro Podcast avsnitt 7
MacPro Podcast avsnitt 8
MacPro Podcast avsnitt 9
MacPro Podcast avsnitt 10
MacPro Podcast avsnitt 11
MacPro Podcast avsnitt 12
MacPro Podcast avsnitt 13
MacPro Podcast avsnitt 14
MacPro Podcast avsnitt 15
MacPro Podcast avsnitt 16
MacPro Podcast avsnitt 17
MacPro Podcast avsnitt 18
99Mac
I drygt ett år arbetade jag som chefredaktör på webbsajten 99mac och i samband med det drog jag igång webbsajtens poddcast där jag tillsammans med min kollega Ida spelade in nya avsnitt varje vecka.
2001 – 2005, 2016 – 202?: Datormagazin
I Datormagazin nummer 6/2003 (sida 1 / 2) och i nummer 5/2004 (sida 1 / 2) lyckades jag få in reportage från dåtidens största Amiga-event, AmiGBG. Senare fick jag även in en nyhet om AmigaOS 4, till läsarnas stora förtjusning och övriga redaktionens aningen stora förvirring.
Jag testade senare AmigaOS 4 i mars 2005 i samma tidning. Du kan läsa sida ett och sida två genom att klicka på respektive länk.
Sedan 2016-2020 var jag regelbunden skribent i Datormagazin på frilansbasis och agerade också servertomte åt förlaget för att hålla igång tidningens extremt välbesökta webbsajter och försöka göra dem så snabba som möjligt. Lagom till det nya decenniet kände jag att energin tröt och jag avslutade frilansuppdraget med att skriva nyheter men en och annan artikel kommer säkert dyka upp i framtiden.
Under vintern 2015-2016 började jag diskutera med Datormagazins ägare om det inte skulle göras ett retronummer av tidningen, som skulle fylla 30 år 2016. Jag hade några ideér på artiklar som jag ville både skriva och läsa och ett ömsesidigt intresse för idén uppstod snart.
Under våren diskuterades det vidare och i maj 2016 fick jag i uppdrag att agera redaktör för Datormagazin Retro – en specialtidning från Datormagazin för att fira tidningens 30-årsjubileum. Tidningen emottogs riktigt väl (och är numera slutsåld) och det var en sann fröjd att få vara med om att producera den. Sedan detta första nummer har vi publicerat sju nummer till och ett åttonde kommer i februari 2025.
2003: The NeXT Information Archive
1989 såg jag NeXTSTEP första gången. Jag var med min vän Jonas på en Unixmässa i Älvsjö och fick se en dator som kunde visa TV i ett litet fönster samtidigt som man arbetade med andra saker. Gränssnittet var otroligt vackert och jag bestämde mig omedelbart för att detta var framtiden. Tyvärr krävde NeXTSTEP, och efterföljaren OPENSTEP väldigt dyr hårdvara så det fick vänta. Under 1995 kontaktade jag NeXT:s dåvarande kontor i London och bad om att få lite information överskickat vilket de gladeligen gjorde. Och inte så lite information heller. Jag lade alla reklampapper och annat till handlingarna och 2002 råkade jag hitta dem igen.
Jag letade runt på nätet efter mer information men insåg sedan att ingen fanns och bestämde mig under mars år 2002 för att dra igång en liten sajt för ändamålet. Allt var frid och fröjd till någon (Jag själv, visade det sig när jag började fundera…) tipsade Slashdot och sedan var det full rulle fram tills den 26:e December 2005 då min webbserver dukade under för trycket ännu en gång. Jag hade haft åtskilliga problem med diskkrasher, hackade forum och förlorad nattsömn så jag överlät hela sajten till ett gäng tyska entusiaster. Som mest hade sajten närmare en miljon besök per månad. På sätt och vis fick jag rätt. OPENSTEP blev en del av framtiden då Apple köpte NeXT och döpte om det till Mac OS X.
Övriga publikationer och webbsajter
Någon gång under år 2003 var jag inblandad i att göra liten en tidning kallad NexteZine. Det blev bara ett nummer men det var roligt att göra och kanske roligt att läsa.
Tidningen Techworld bad mig i slutet på 2008 att skriva en artikel om säkerheten i Mac OS X. Kuriosa idag kan man tycka men mycket av de problem runt Apples brist på kommunikation existerar fortfarande.
Diverse dokument och bilder
Jag har för vana att samla på mig gamla (och nya) dokument som kan vara av intresse även för andra. Du hittar dem här.
Silicon Graphics: helping building a better dinosaur. Kul affisch i ordentligt stort format från Silicon Graphics som släpptes i samband med att filmen Jurassic Park hade premiär.
Apple Pascal - en massiv affisch om programmeringsspråket Pascal från Apple.
NeXT-logotypen i ett behändigt PDF-format.
More Power, Less energy. Apples webbsajt för Xserve när det hade meddelats att Xserve skulle läggas ned.
Servern Macpro kördes på i sin barndom. Jodå, det var en Power Mac G4, donerad av Apples Sverigekontor. Senare fick jag också en Xserve G5 från samma Sverigekontor. I båda fallen fick jag givetvis inte prata om det men det får väl anses vara preskriberat nu.
The Macintosh Papers. Jef Raskins anteckningar från 1980 om hur Macintosh skulle se ut och fungera innan Steve Jobs kraschade partyt och förvandlade en enkel och billig dator till något helt annorlunda.
Busting the Mac Myths. Microsofts propaganda för hur Windows Vista minsann var betydligt bättre än Mac OS X. Jag tror ingen riktigt tog innehållet på allvar.
VIC Postorderkatalog 1984. Postorderkatalog från Handic om alla fina tillbehör man kunde köpa till sin VIC-20 och Commodore 64.
Xserve G5 Developer Notes. Handbok från Apple för utvecklare som ville utveckla tillbehör till Xserve G5.
500 million downloaded apps. Apple gjorde 2009 en specialannons för att fira det faktum att 500 miljoner applikationer laddades ned från App Store. Den skickades även ut i affischform till en del löst folk och jag var en av mottagarna. Synd att jag inte har kvar den.
App Review Guidelines – The Comic Book. Lagom till WWDC 2016 publicerade Apple en rolig manga-liknande tecknad serie som illustrerade de rådande reglerna för applikationer i App Store.
Samtliga manualer för Rhapsody och Mac OS X DP1 samt Mac OS X Server 1.0 fram till Mac OS X 10.6.
Svenska Hackademins Ordlista- svensk motsvarighet till Jargon-filen som ESR satte ihop en gång i tiden.
KM:s goda bok - Stockholmsmodemarnas viktigaste skrift, alla kategorier.