Att tvinga företag att ge sina kunder vad de vill ha

13 Jul 2000

Detta är ganska intressant – här har vi två bra exempel som fick mig att reagera ganska starkt helt nyligen Det första exemplet är där Hewlett-Parckard släpper en riktigt trevlig flatbädds-scanner vid namn 4200c, som ansluts via USB. Det enda problemet är att scannern endast levereras med drivrutiner för Windows 98 och inte för Windows 2000 eftersom detta operativsystem, enligt HP, är “en uppgradering av Windows NT och Windows NT stödjer inte USB!”. Duh! Den goda nyheten här är att HP faktiskt ändrade sig efter att tusentals förbannade kunder som mig mailade dem och klagade och nu arbetar företaget på en drivrutin… vilken släpps vilket år som helst nu.

Den andra boven i dramat är Logitech – tillverkare av fräcka möss och tangentbord och även, under några år, tillverkare av en webbkamera vd namn Quickcam som sålde stort under den tid då alla och deras trädgårdsmästare skulle ha en webbkamera. Innan Logitech köpte Quickcam så var företaget väldigt generösa med att lämna ut specifikationer på hur webbkamerorna fungerar så användare av exempelvis Linux kunde utveckla drivrutiner för kameran. Användarna glada – alla är glada. När Logitech köpte upp Quickcam vreds informationskranen åt direkt och har man ett annat operativsystem än Windows 95/98/NT/2000 eller Mac os så stöds inte kameran.

Jag äger en Quickcam VC och trodde, givetvis, att den skulle fungera med Linux. Det är ju en Quickcam! Quickcam VC är givetvis den modell som stöds av minst antal operativsystem av alla modellerna i Quickcam-serien, BeOS och Windows 2000 inkluderat. Jag missade givetvis att kolla upp detta innan jag köpte kamran och nu sitter jag med ännu en webbkamera jag inte kan använda men jag blev sedan glad över att upptäck att det finns ett projekt som försöker köra en reverse-engineering på Quickcam VC för att utveckla en drivrutin för Linux. Jag håller tummarna för att det går vägen.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.