Därför ska du äga dina data

3 Nov 2018

flickr

Flickr är en bildtjänst jag haft konto hos sedan tjänsten grundades och senare blev en del av Yahoo. Efter att ett krisande Yahoo sålde av Flickr till SmugMug i april 2018 så har världen i princip bara väntat på att förändringar ska ske. När nyheten väl slog ner så var det egentligen inte så underligt att gratissegmentet, med en terabyte fri lagringsyta för icke-betalande användare, försvinner och ersätts med en övre gräns max 1000 bilder för de som tycker det är okej att köra gratis.

Vad värre är så kommer Flickr helt sonika att radera alla bilder för alla gratisanvändare som överskjuter den gränsen på 1000 bilder. Flickr och deras nya ägare har presenterat alla dessa ändringar som bolaget avser genomföra, och jag tycker som sagt att de är helt rimliga, men det gör också att det precis som när det gäller e-posthantering och annat måste handlar om hur man som konsumen antingen betalar för sig eller så får man bygga en hantering av den här typen av information själv. Flickr vill ha 49.95 dollar, alltså drygt 500 kronor, per år för att du ska kunna lagra obegränsat med bilder hos deras tjänst. Detta kan jämföras med Apple och Googles motsvarande tjänster som kostar dryga hundralappen i månaden om du vill lagra en terabyte information (bilder, filmer, med mera) på deras servrar, och utifrån det perspektivet är inte Flickrs prislapp så vansinnigt blodig egentligen.

Jag lagrar mina bilder hos Apple via Photos-applikationen, men jag har under alla år också haft tusentals bilder hos Flickr som backuplagring ifall något skulle hända med Apples molnlagring. Nu ska det sägas att bildhanteringen i iCloud varit i princip skottsäker sedan dag ett så jag är inte så vansinnigt orolig för att nåt ska gå fel där men samtidigt så lever jag också efter samma princip som hanteringen av min e-post, mina domäner, med mera: jag äger, driver och tar ansvar själv för att min information är säker, tillgänglig och har säkerhetskopior. Mina bilder lagrar jag på två olika, fysiskt åtskilda, ställen utöver iCloud och min Macbook Pro. Överdrivet paranoid kanske jag verkar framstå som, och i så fall bjuder jag på det, men om inte jag tar ansvar för min egna information vem ska då göra det?

Jag förstår givetvis att alla inte kan, eller vill, installera och driftsätta servrar hemma, men man kan åtminstone betala för en backuplösning i molnet oavsett om den heter Dropbox, OneDrive eller Backblaze, och utöver detta lägga all känslig information på en extern hårddisk som man sen låser in på ett bra ställe. Det är en bra början, och ett bra sätt att ta ansvar för sina egna data för till sist och syvende kommer ingen annan göra det åt dig och i synnerhet inte om du inte är beredd att betala för det.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.