E-postklienter för Linux anno 2024

8 Jul 2024

Någon gång i forntiden, troligen när jag övergav Mac:en och gick till Linux första gången, skrev jag en bloggtext om de olika e-postklienter som då fanns för Linux och hur de, i varierande grad, var bra eller mindre bra. Jag vet inte var den texten tog vägen så jag bestämde mig för att skriva en till.

För nu, några år senare, är jag tillbaka på Linuxplattan, och givetvis behöver jag en anständig e-postklient.

För att få ett par (mer eller mindre) uppenbara faktum ur vägen:

Först och främst: jag avskyr e-post. Jag hade helst inte haft en e-postklient, eller en e-postadress eller några e-postkonton över huvudtaget. Detta kommer från en person som gladeligen (nåja…) körde en egen e-postserver i nästan 25 år. Allt har sin tid, och e-posten har definitivt haft sin.

Det andra är att e-postklient ska ha ett grafiskt gränssnitt. Därför är inte Pine, Emacs eller andra tortyrverktyg med i denna genomgång, som i övrigt inte är komplett på något sätt utan innehåller vad jag kunnat eller orkat testa på min laptop med Linuxdistributionen Fedora 40.

Det finns ett antal förbehåll värda att nämna. När detta skrivs använder jag sedan över ett år Exchange Online för att hantera min och min familjs e-post. Detta är på väg att få ett slut då jag nu beställt en ny VPS hos OVH och kommer återgå till att hantera min e-post själv igen. Kostnaden för VPS:en motsvarar drygt månadskostnaden för två konton hos Microsoft och även om det är skönt att slippa hantera e-posten så finns det gott om saker jag inte gillar med Exchange Online. Det primära förbehållet är således att e-postklienten jag väljer måste fungera med Exchange Online, och 2FA-autentiseringen som Microsoft i princip tvingar på sina kunder nu för tiden. Inte för att det är något tokigt med det, men det skapar ett och annat problem om man vill använda någon annan klient än Microsofts egna Outlook.

När det gäller Fedora och Gnome så innebär det exempelvis att man fortfarande inte kan ange kontot i Gnomes inställningar för Online-tjänster, eftersom denna helt enkelt inte vet hur den ska hantera 2FA-begäran från Microsofts sida. Samma 2FA-krav gör också att det inte bara är att ansluta via IMAP instället eftersom IMAP-klienterna inte heller fattar vad de ska göra.

Innan kommentarerna kommer: ja, jag har aktiverat ett applikationslösenord i Exchange Online som ska kringgå 2FA, men det tycks endast fungera för SMTP och inte IMAP.

Om du har en mer normal e-postuppsättning med IMAP och SMTP så kommer många av kommentarerna i den här bloggposten inte att gälla dig.

Mailspring

Om inte Mailspring hade haft sådana enorma problem med att… jag vet inte, fungera kanske, så hade det blivit klienten jag valt att använda fullt ut. Inget snack om saken. Det är en snygg, lättanvänd klient som fungerar med mina mailkonton i Exchange Online, Gmail, och så vidare. Gränssnittet är enkelt att komma överrens med och även i gratisversionen har man tillräckligt med funktioner för att trivas med denna e-postklient. Ja, den synkroniserar e-posten från respektive server till sitt egna “moln” men eftersom min e-post för närvarande helt ligger hos andra leverantörer i “molnet” så kan jag leva med det.

Mailspring är dock inte utan sina problem, givetvis…

Problemet är att Mailspring kraschar rätt ofta. När Mailspring bestämmer sig för att göra just det så har den också sönder alla integrationer med mina e-postleverantörer. Vilket innebär att jag måste sätta mig och logga in, autentisera via 2FA och allt det andra hos alla e-postleverantörer i princip varje dag.

Det är givetvis ohållbart. Av den anledningen är Mailspring inget alternativ för mig, tyvärr.

“Outlook”

Att kalla Outlook för Linux för en e-postklient är egentligen lite magstarkt då det egentligen är en Electron-applikation som bäddar in webbgränssnittet hos Exchange Online. Att kalla denna applikation för “Outlook” kan även det vara lite på gränsen, om sanningen ska fram. Den version som finns tillgänglig via Flathub är inte ens släppt av Microsoft själva, det är en helt inofficiell version av Outlook men den har den stora fördelen att den fungerar - den fungerar faktiskt till och med riktigt bra. Applikationen kraschar aldrig, den skickar och tar emot e-post och det fungerar helt enkelt bara som det skall.

Eftersom det är en wrappad version av ett webbgrässnitt så finns det givetvis en och annan begränsning, främst i form av att Outlook för Linux bara fungerar med ett konto, på en tjänst eller server, och det är allt. Är man okej med att ha flera e-postklienter i sin dator för att kunna komma åt fler e-postkonton hos andra leverantörer så är “Outlook” faktiskt helt okej. Det är som sagt en Electron-applikation så den käkar över 400 megabyte hårddiskyta innan du ens startat applikationen i fråga. Närmare 180 megabyte internminne går också åt, för övrigt…

Mail

Att kalla “Mail” för en komplett e-postapplikation är väl att ta i så man skäms en smula. Att den kallas “Mail” är kanske också retsamt för de som med inte så lite nostalgiska och varma känslor minns Mac OS X för tio år sedan och i den det operativsystemet inbyggda e-postapplikationen som bar namnet Mail.

Den heter Mail fortfarande, även om operativsystemet bytt namn till macOS, men den en gång så enkla applikationen har byggts på med funktioner man inte vill ha eller inte behöver. En flodvåg av onödiga inställningar är knappast något man behöver oroa sig för när det gäller Mail i Fedora 40. Ty denna mailklient är precis allt du ser i bilden ovan, varken mer eller mindre. Den härstammar från Elementary OS, en sorts macOS-klon som tyvärr faller sönder en aning när man börjar gräva lite djupare i det annars väldigt vackra gränssnittet. I Mail så kan du inte lägga till konton, du kan inte ändra inställningar för i princip någonting utan de konton man lägger in gör man via vyn i Gnome där man konfigurerar online-tjänster. Jag uppskattar att Mail använder sig av denna funktion, fler e-postklienter i Fedora borde göra det, men få känner sig uppenbarligen kallade att göra just det. Det är också baksidan med Mail - den är så grundläggande så man kan bokstavligen endast ta emot, läsa och skicka e-post. Minimalisten i mig njuter givetvis av detta - vad mer behöver man? Regler för att sortera inkommande e-post hade varit trevligt, kanske någon form av spamhantering, men annars inte mycket mer om sanningen ska fram.

Betterbird

Thunderbird är de flesta nog bekant med. En klassisk e-postklient som levererat år efter år trots hot om nedläggning. Thunderbird lever kvar än idag men det gör också en fork kallad Betterbird. Eftersom en fork inte sällan blir bättre än orginalet (se XBMC och Plex, eller varför inte pfSense och OPNSense) så bestämde jag mig för att titta närmare på Betterbird. Det är fullt möjligt, för att inte säga sannolikt, att vad jag hittat i Betterbird också existerar i Thunderbird så håll på knivarna i kommentarerna - jag har helt enkelt inte orkat installera båda för att jämföra.

Som jag nämnde tidigare så är det ju en aning knepigt att få ett konto hos Exchange Online med 2FA-autentisering att fungera med andra e-postklienter än Microsofts egna Outlook och Mailspring. Men Betterbird har en inbyggd funktion som jag aldrig trodde skulle fungera (den har sannerligen aldrig fungerat förut när jag testat den med Thunderbird): mata in dina inloggningsuppgifter och den kan sedan konfiguera upp Betterbird att fungera över IMAP och SMTP/S mot Exchange Online. Serveradresser och portar är sannerligen inga hemligheter, inte heller hur säkerhet ska förhandlas vid inloggning mot servrarna hos Microsoft, men det Betterbird stödjer är något som de andra inte stödjer.

Just det - Betterbird klarar av att prata med Microsoft, ladda gränssnittet som krävs för att jag ska godkänna inloggningen och sedan fungerar det bara.

Betterbird är en trevlig e-postklient. Den fungerar, den kraschar inte, och min e-post ser bra ut på min 4K-skärm. Det enda som stör mig är att jag vill ha läsfältet för innehållet i ett brev till höger om inkorgen, inte nedanför.

Summering

Om jag skulle välja någon av de ovanstående e-postklienterna, vilken blir det då? Valet faller faktiskt på Betterbird. Det känns som en trygg e-postklient helt enkelt. Mailspring hade fungerat bra om det inte vore för det enkla faktum att applikationen kraschar i tid och otid. “Outlook”, som egentligen inte är en applikation över huvudtaget, fungerar ju bra men den stödjer inga andra e-postleverantörer jämte Microsoft vilket kan man tycka är rätt rimligt egentligen med tanke på att det inte är riktiga Outlook vi pratar om.

Jag har även tittat på Geary och ett par andra klienter men de tillför i mitt tycke ingenting till den här diskussionen. Är du i samma sits som jag (ett tag till) så ska du välja Betterbird.

Tillägg

Givetvis hade jag glömt bort Evolution, en e-postklient som lovade väldigt gott när den lanserades för många år sedan och sedan kanske fallit lite i glömska. Evolution gör något som Betterbird inte klarar av: den kan ansluta sig till Exchange Online via EWS-protokollet (Exchange Web Services) och eftersom Microsofts “tolkning” av IMAP är så oerhört korkad så man inte ens ser mappar under inkorgen utan endast inkorgen i sig kan jag gladeligen peka på Evolution för den som vill ha en stabil och bra e-postklient. Den fungerar faktiskt så bra så jag använder den för att migrera ut min e-post från Exchange Online till min egna e-postserver…

Kommentarer

Du kan använda ditt Mastodon- eller Fediverse-konto för att kommentera.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.