Friteringsrobot
Det finns givetvis gränser för hur lat man kan bli. Jag är visserligen ganska road av att laga mat, men det finns gränser för vad jag kan prestera med en stekpanna, gryta eller ugn. Riktigt goda kycklinglår, krispig pommes frites, krispiga grönsaker… eller varför inte fritera en banan och äta med vaniljglass? Vitlöksbröd?
Möjligheterna äro många. Och jag är inte på något sätt en särskilt bra kock ens i mitt eget kök så när den svarta fredagen dök upp slog jag till – likt en polis får man aldrig tveka att slå till, som bekant.
Men vad är då en “airfryer” egentligen? Det är i grund och botten en liten varmluftsugn. Det är inte svårare än så. Vissa modeller häller man i en deciliter matolja i och sen det man vill fritera, andra kör man det hela “torrt”. Denna modell, en Xiaomi Mi Smart Air Fryer, använder varmluftscirkulation för att fritera maten.
Hur som helst, eftersom detta är en produkt från Xiaomi så är det en produkt från Kina varför man kan räkna med att den dammsuger hela ditt nätverk efter all information den kan hitta och skickar hem det till sin favoritdiktatur varför de vanliga förbehållen gäller: placera enheten i ett wifi-nät i ett eget VLAN som inte har åtkomst till ditt lokala, vanliga, nätverk där säkra enheter som exempelvis pratar Homekit körs.
‘Wifi?’, säger du? ‘I en ugn?’
Jodå. Den pratar wifi. Detta är ju en “smart” friteringsrobot, och efter att den anslutits till Internet så meddelar den glatt att den vill ladda hem ny firmware. Allt detta sker, givetvis, via Xiaomi-applikationen som jag redan tvingas köra för att min luftrenare, också från Xiaomi, ska fungera (jag kommer blogga om den senare, liksom om Xiaomi Mi Box S 4K som jag köpte till min ömma moder[^3] i julklapp. Det finns mycket att säga om båda, i synnerhet den senare…). Hur som helst, en firmware senare är jag redo att börja utforska denna hushållsapparat.
Man kan givetvis ställa sig frågan varför jag inte köpte en modell från exempelvis Philips? Jag har tittat på deras Airfryers och har tillsammans med min gode vän Christian funderat länge på att köpa en, men den modell jag ville ha där kostade mer än det dubbla mot vad denna kostade under svarta fredagen: Visst, en Philips HD9270 Essential Airfryer XL kostar det dubbla men rymmer också 6,2 liter, vilket kan jämföras med Xiaomi Mi Smart Air Fryer som rymmer 3,5 liter, vilket enligt Xiaomi ska räcka till mat för fem personer.
Åter till min nya kinesiska bekantskap. En sak jag irriterade mig på när jag packade upp denna friteringsrobot är att det inte medföljde en kokbok. Det visar sig snart att recepten finns i applikationen och enheter, mått och annat är anpassat för svenska/europeiska med gram, deciliter och så vidare. Det är därför ganska smart och enkelt att gå in i appen och välja vad man ska laga, se till att råvarorna finns i Airfryern och sen bara klicka på start. Måste man exempelvis vända på vad man tillagar efter halva tiden kommer applikationen säga till dig om det. Riktigt smidigt faktiskt.
Att sköta allt genom appen är tillfredsställande på fler sätt. Jämför Xiaomis modell (till höger, ovan) med Philips. Xiaomi är stilren (den kommer säkert inte vara vit i all framtid…) och snygg medan Philips gränssnitt är en mindre ocean av knappar. Det är säkert inte överdrivet komplicerat att använda Philips airfryers men det ser lite gammalmodigt ut. Philips modeller har dock andra fördelar: man kan använda olja i den om man så vill, och man kan ställa in tråget man tillagat maten med i diskmaskinen. Xiaomis tråg klarar även det diskmaskin även om jag inte på något sätt är lat.[^4] Olja verkar man däremot få klara sig utan, men jag tänker experimentera med att pensla exempelvis kycklinglår med matolja innan de tillagas.
Jag har endast börjat leka med denna maskin, min “friteringsrobot”, och än så länge får jag säga att den faktiskt fungerar bra när jag testar att köra lite pommes frites i den. Under vintern ska den givetvis sättas på hårdare prov så en andra rapport följer då. Det enda jag irriterar mig på än så länge är att den inte visar en klocka i displayen…