Historien om Mac-klonerna
Det fanns en tid då du kunde köpa en dator och köra MacOS på den. Datorn tillverkades inte av Apple, och detta var helt lagligt. Mac-klonernas korta men intressanta livsöde må ha fallit i glömska men historien är väl värd att berätta.
Vi spolar bandet till mitten på 80-talet. Steve Jobs var borta från Apple och John Sculley, då vd på Apple och mannen som varit med att sparka ut grundaren från bolaget, såg sannolikt med viss fasa på hur PC-kompatibla maskiner käkade upp de marknadsandelar som Apple drömt att Macintosh skulle ta.
Nyckeln till PC-datorernas framgång var inte bara att de ansågs vara mer företagsvänliga, utan också att de byggde på en helt öppen arkitektur vilket innebar att fler än IBM kunde tillverka egna modeller och skicka Microsofts operativsystem MS-DOS.
Goda råd var uppenbarligen dyra då John Sculley sakta men säkert öppnade upp för att tillåta andra datortillverkare än Apple att bygga datorer som kunde köra MacOS. Till en början var det inte vackert då det krävdes en särskild ROM-krets för att kunna starta MacOS på en dator. Apple började sälja rabatterade Mac-datorer till ett företag vid namn Dynatec, som i sin tur monterade ut den så värdefulla ROM-kretsen ur Apples dator, monterade in den i sin egen och därefter sålde datorn under namnet DynaMac till sina kunder.
1990 började ett brasilianskt företag vid namn Unitron att bygga kopior av 512K-modellen av Macintosh. Då militärdiktaturen i landet på 80-talet förbjöd import av datorer från utländska tillverkare var detta ett utmärkt tillfälle för Unitron att kopiera Apples dator och göra lite goda affärer. Företaget hävdade att de lyckats skapa en kompatibel version av Apples ROM-krets medan Apple å sin sida menade att Unitron helt enkelt hade kopierat koden. Det hela förvärrades av att Apple inte hade registrerat några patent för sina produkter i Brasilien men efter påtryckningar av den amerikanska regeringen stoppades tillverkningen.
1995 hade Apple en global marknadsandel på runt sju procent. Två år tidigare hade företaget slutligen begravt Apple II-seriens datorer för gott och John Sculley hade fått sparken till förmån för Michael Spindler. Året innan hade bolaget också gått med i PowerPC-alliansen och 1995 var det dags på allvar för Mac-klonerna att göra entré. Uppenbarligen inspirerade av framgångarna för PC-plattformen, om än sisådär tio år för sent, så startades ett officiellt licensprogram för de datortillverkare som ville ta fram egna datormodeller som kunde köra MacOS.
Syftet med manövern var givetvis att öka marknadsandelarna för MacOS som plattform. Klontillverkarna fick betala en fast licensavgift och sedan ytterligare 50 dollar per tillverkad klondator till Apple. Detta var under en kort tid goda nyheter för Apple vars kassa var minst sagt ansträngd medan kunderna nu för första gången kunde välja en Mac från inte enbart Apple utan också från exempelvis Power Computing, Motorola, Radius, UMAX, Tatung och DayStar Digital.
Ett år senare tycktes Apples ledning ha gjort sin hemläxa lite noggrannare då de plötsligt insåg att de inte tjänade lika mycket pengar som förr. Anledningen var inte helt överraskande att företagets vinstmarginaler var högre på hårdvara än på mjukvara och de intäkter som klontillverkarna levererade inte alls motsvarande den sjunkande försäljningen av Apples betydligt dyrare modeller.
Steve Jobs återvänder
I slutet på december 1996 återvände Steve Jobs till Apple. När nyårsafton kommit och gått satte Jobs igång med att montera ned klonprogrammet för gott. De företag som fram tills dess fått tillverka Mac-kompatibla datorer på licens från Apple blev sittande med MacOS System 7 då licensen från Apple inte tillät dem att köra MacOS 8 på klonmodellerna. Detta innebar i praktiken också slutet för klonprogrammet, även om UMAX lyckades förhandla till sig en licens från Apple att köra MacOS 8 på sina klonmodeller fram till juli 1998. Apple köpte senare Power Computing för 100 miljoner dollar i Apple-aktier.
Under senare år har företag som Psystar försökt komma undan med att tillverka vad som i praktiken är Hackintosh-datorer med Mac OS X förinstallerat. Apples advokater, utrustade till tänderna med både vassa knivar och oändliga mängder tålamod, såg snart till att sätta p för de idéerna.
Det har dock inte saknats ideér om att återuppta klontillverkningen. 1999 diskuterade Steve Jobs med dåvarande vd på Compaq, Ben Rosen, om möjligheten för Compaq-datorer att köra MacOS men diskussionerna ledde inte till att företagen kunde komma överens.
Intressant nog har Dell:s grundare och vd Michael Dell efter Apples byte till Intel-plattformen uttryckt intresse för att leverera Dell-maskiner med Mac OS X förinstallerat.
Av någon underlig anledning har detta aldrig blivit verklighet…