Homepod
När Apple lanserade Homepod i februari 2018 var det efter några år med framgångar för konkurrenter som Google och Amazon med sina röststyrda assistenter som exempelvis Amazon Echo. Givetvis ville Apple in på den marknaden och precis som Apple (nästan) alltid gör så inväntar de vad konkurrenterna gör först och sedan lanserar de en konkurrerande produkt som gör det och lite till, givetvis snyggare förpackat och enklare att använda.
Det fungerade för Macintosh, iPod, iPhone och iPad. Apple Watch är undantaget då Apple i praktiken skapade denna marknad och få, om ens några, konkurrenter kunde (eller kan) hänga på Apples rasande utveckling av den “smarta” lilla armbandsdatorn.
Givetvis borde Apples framgångsrecept fungera även för Homepod? Produkten är mindre än vad man kan tro när man tittar på bilder av den, designen är närmast oklanderlig och precis som Apple brukar göra så går de sin egen väg i ett antal avseenden. Men produkten blev inte den framgång som Apple hade hoppats på och den modell jag skriver om här lades ned i mars i år, 2021. Apple har för övrigt fortsatt släppa mjukvaruuppgraderingar och nya funktioner inbyggda i även den “stora” modellen av Homepod, men jag återkommer till det senare.
Varför Homepod?
När jag ställdes inför att köpa en ny ljudanläggning till min TV och till min AppleTV 4K, då jag ledsnat på att lyssna på det usla ljudet från de inbyggda högtalarna, så tittade jag först på ett antal ljudlimpor från Sonos, exempelvis Sonos Beam, och andra tillverkare som Sony, Onkyo med flera. Problemet med dessa tillverkare var att de endast kan kommunicera trådlöst via Airplay 2-protokollet, vilket endast ger stereoljud.
Ett annat alternativ är att via HDMI-anslutningen mellan AppleTV 4K och din TV och en funktion kallad Audio Return Channel, ARC, skicka ljudet från en Apple TV 4K via en TV som stödjer ARC till en ljudlimpa som också är ansluten till din TV via HDMI och på så sätt få Dolby Atmos-ljud från de filmer som stödjer det. Det hade inneburit att jag måste köpa en nyare TV med ARC inbyggt vilket jag inte hade lust med då jag är nöjd med den TV jag redan har.
Prislappen för en Sonos Beam och en ny TV skulle landa på närmare 15000 kronor, och det är utan en basmodul vilket närmast är ett krav då Sonos Beam inte har överdrivet bra basljud. En basmodul från Sonos kostar närmare 8000 kronor när detta skrivs, så det är rätt enkelt att räkna ut att detta skulle bli en kostsam affär.
Så jag började titta på Homepod. Jag hade aldrig hört hur en Homepod låter men läste flera recensioner som alla gav samma intryck: Homepod har ett sjukt bra ljud, i synnerhet med tanke på sin storlek. En annan sak som snart stod klar för mig var att man var tvungen att ha två för att få en bra ljudbild när man använder Homepod ihop med en TV. Ljudet från en enda Homepod är inte i stereo, men de totalt sju diskanthögtalarna och en bashögtalare, som alla drivs av varsin förstärkare inne i denna lilla högtalare. Tillsammans med totalt sex mikrofoner för Siri-kommandon så får man helt enkelt säga att Apple packade Homepod full med hårdvara, vilket inte märks på dess storlek men definitivt på dess vikt på 2,5 kilo styck.
Eftersom diskanthögtalarna sitter i en cirkel kan Homepod med hjälp av A8-processorn som sitter inbyggd i den (samma processor som satt i exempelvis iPhone 6) och en aktiv avancerad ljudmätning räkna ut hur nära Homepod stod en vägg och hur de åtta diskanthögtalarna ska skicka ut ljudet högtalare för högtalare. Det låter ruggigt bra för en enda högtalare men ska man verkligen få en komplett ljudbild, i Dolby Atmos eller endast i stereo, krävs två Homepod, vilka kostade drygt 4000 kronor styck vid lanseringen. När jag bestämde mig för att köpa två Homepod så fick jag gå via eBay för att få tag i dem vilket kostade 3500-4000 kronor styck med frakt, tullavgifter med mera.
Installation
Högtalarna köptes från två olika försäljare och båda kom i rymdgrått, vilket jag tycker är en snygg färg på ett par högtalare. Dock kom högtalare nummer två några veckor efter den första så jag hann bekanta mig med Homepod, uppgradera den och konfigurera den (och stänga av Siri). När högtalare nummer två kom så fick jag först uppgradera den innan jag kunde para ihop dem i ett stereopar.
Det första intrycket av ljudkvaliteten var när jag hade ställt den första högtalaren på skrivbordet framför min dator, kopplat in den via en adapter som konverterade strömkontakten från amerikansk standard till europeisk dito (Homepod accepterar 110-220 volt av sig själv så ingen transformator behövs) och sedan hörde jag Homepods uppstartsljud. Fanns det några frågetecken rörande hur mycket basljud som Homepod kunde skicka ur sig så rätade de ut sig till utropstecken för skrivbordet vibrerade kraftigt.
Användning
Efter att Homepod nummer två anlänt från USA och jag kopplat ihop dem så stod de på mitt skrivbord rätt länge och jag använde dem dagligen som högtalare till min Mac mini via Airplay 2 eller så spelade jag musik genom dem från min iPhone, även det via Airplay 2. Ljudkvaliteten har jag definitivt inget att klaga på, det låter fantastiskt och det är närmast otroligt att så små högtalare kan producera så pass bra ljud som de faktiskt kan och dessutom över en trådlös länk.
Det finns nämligen inga fysiska ljudingångar på Homepod, all kommunikation är trådlös över Bluetooth eller Wi-fi (802.11a/b/g/n/ac) men Homepod är inte bara en “dum” högtalare med röstassistenten Siri inbyggt utan den kan också sköta uppspelning av musik från Apple Music helt på egen hand. Startar du en uppspelning från musikapplikationen i din iPhone och sedan skickar ljudet till Homepod så kan du därefter avsluta musikapplikationen i telefonen, uppspelningen fortsätter ändå. Detta är givetvis coolt men också förvirrande när man exempelvis vill stoppa uppspelningen av en låt och öppnar musikapplikationen i en iPhone och ser att ingen musik spelas från den.
Detta är helt och hållet på grund av att all kommunikation med Homepod i Apples värld ska ske via Siri, inte via din iPhone, iPad eller liknande. men Siri i Homepod förstår inte svenska och jag gillar inte att ha aktiva enheter som lyssnar på allt som sägs i mitt hem och sedan, utan att jag har kontroll över det, kan skicka detta över Internet till någon server någonstans. Detta är varför jag inte har några digitala röstassistenter i mitt hem utöver Homepod, och i mina Homepod-högtalare är Siri avaktiverat.
Detta hindrar givetvis inte Apple att efter varje uppgradering av mjukvaran i Homepod aktivera Siri igen utan att säga något om det, något jag upptäckte när jag såg på en Youtubefilm på en annan dator 4-5 meter från mina Homepod-högtalare. I Youtube-filmen sa någon “Hey Siri, take a screenshot!” och helt plötsligt hör jag mina högtalare bekräfta att en skärmbild ska tas och två sekunder senare dyker det upp en skärmbild från min iPhone 11 i telefonen. Siri är nu avslaget igen.
Att koppla ihop två Homepod i en parkonfiguration till en AppleTV 4K är inte svårare än att välja paret som ljudutgång i gränssnittet för AppleTV 4K och sedan kommer ljudet ut den vägen. Som grädde på tårtan får man också stöd för Dolby Atmos och, efter uppgraderingen till version 11.2.5 av programvaran, stöd för HDMI ARC eller eARC vilket innebär att man numera kan ansluta exempelvis en Bluray-spelare till din TV via HDMI och sedan skicka ljudet från TV:n till AppleTV 4K och vidare ut till Homepod-högtalarna.
Homepod var inte billiga att köpa, ens nu när Apple slutat tillverka och sälja den här modellen. Mina exemplar hade för övrigt handböcker med som var tryckta år 2018 vilket antyder att de antingen köptes när de lanserades eller precis när Apple meddelat att de slutat säljas. Troligen är det senare alternativet det troligare eftersom båda exemplaren leverades i sina orginalkartonger i nyskick, och det har rapporterats att de som beställt Homepod från Apple Store efter att Apple lagt ner tillverkningen av dem också fått exemplar som tillverkades 2018. Apple överskattade uppenbarligen efterfrågan på marknaden.
Detta till trots har den första Homepod-modellen sålt någonstans mellan 1-3 miljoner exemplar och de som äger dem svär vid dem. Jag är numera en av dem.