Tado termostater för Homekit

1 Apr 2022

Tado

Eftersom jag snöat in ganska hårt på Homekit så var det läge att ta detta till nästa nivå. “Läget” bestod av att vredet på ett av elementen i min lägenhet pajat varvid elementet stod på fullt blås dygnet runt.

Mysigt när det är -20 grader ute men i övrigt skapade det i praktiken en bastu av rummet som min ena son sover i. Eftersom uppvärmningen ingår i hyran och min lägenhet ligger ett bättre stenkast från fjärrvärmeanläggningen blev elementen ruggigt varma, men pojken har egentligen inte klagat nämnvärt på detta förrän han fick en fotölj att sitta i när han spelar X-box eller ser på tv. Fotöljen är, givetvis, placerad bredvid elementet och vips så var det, som sagt, läge.

Eftersom jag inte ville göra Christian upprörd med ännu ett höftköp så gjorde jag research inför köpet. Jag tittade på olika modeller, letade efter bästa pris (vilket visade sig vara dramatiskt mycket lägre på NetOnNet jämfört med Apple Store) och valet föll på en lösning från Tado.

Jag köpte två separata paket – ett startpaket och ett expansionspaket. Startpaketet innehåller en “internetbrygga”, det vill säga en liten enhet som ansluts medelst USB till en strömadapter och sedan via ethernet till ditt lokala nätverk och som sedan kommunicerar trådlöst med termostaterna, och en termostat. Det medföljer också adaptrar för sex olika typer av element vilket jag återkommer till snart.

Tado

Ethernetkabeln som medföljer i startpaketet är lika lång som USB-kabeln, det vill säga drygt 30 centimeter vilket är en aning komiskt då den faktiskt inte går att placera på något vettigt ställe över huvudtaget. I mitt fall ligger den just nu under en byrå i hallen där jag råkar ha både el och ethernet framdraget.

Det andra paketet jag köpet var en “expansionssats” med ytterligare två termostater. Det kändes lite fånigt att endast installera en så det blev två till. Planen är att samtliga element i lägenheten ska få dessa termostater installerade så ytterligare två ska köpas in senare.

Installation

Givetvis måste man börja med att ladda ner en applikation. Tados applikation är snygg men det är verkligen “20 frågor” innan man kommer igång. De vill inte bara ha mailadress och lösenord för att skapa ett konto, de vill också ha din adress och ditt telefonnummer. Adressen används för en funktion de, lite missvisande kanske, kallar “Geofencing” där man kan styra att värme slås av eller på beroende på var man befinner sig med sin telefon. Kul ide men det hade varit trevligt om detta var valfritt.

Installationen av Internetbryggan är enkel, och sedan ska man sätta igång med att montera termostaterna. Är det någon gång i processen det ska sväras så är det nu.

Tado

I mitt fall har elementen suttit här sedan 80-talet. Jag vet inte vad fästet heter för temperaturvredet men det bygger på att man trär på vredet och sedan drar åt en skruv så det klämmer fast runt den del på elementet där vredet ska finnas. Det medföljer en adapter för detta till varje termostat men de är bara aningen för små för att detta ska gå smidigt. Den vita piggen du ser till vänster på bilden ovan är för att förlänga stiftet som kontrollerar inflödet av varmvatten i elementet – det visade sig snart att jag inte behövde den.

Modernare element skruvar man bara av temperaturvredet och skruvar dit termostaten utan problem men så enkelt var det alltså inte här.

Det första elementet gick rätt smidigt när jag listat ut tekniken. I mitt fall tog jag loss toppen på termostaten (vilket är enkelt och något man måste göra ändå – jag kommer till varför strax) där skruvfästet är och skruvar sedan in plastringen ett par varv i skruvfästet. Sedan trycker man på fästet på elementet (det går alltså inte att sätta plastringen först och sedan skruva fast termostaten) med en lagom mängd våld och därefter drar man åt skruvfästet tills det sitter stenhårt.

Därefter drar man bort tejpbiten i själva termostaten som aktiverar batteriet och trycker ner en liten knapp i tre sekunder (dessa två moment går inte att göra när termostaten är monterad på skruvfästet), startar Tado-appen och säger att man ska lägga till en termostat till. Med telefonens kamera scannar man QR-koden som sitter på en liten tejpbit på termostaten (enkel att ta bort) och därefter är det bara att följa instruktionerna. När termostaten är ansluten så kalibrerar den sig och sedan är det bara att köra.

Tado

På andra element i lägenheten var det betydligt mer slitsamt att få dit termostaterna. Det slutade med att jag fick ta till en rörtång för att kunna dra fast skruvfästet på elementet men när det väl satt där så satt det bra.

I praktiken

Den stora anledningen till att jag valde Tado och deras produkter är givetvis att de fungerar med Homekit. Det innebär dock inte att du har särskilt mycket funktionalitet att spela med i själva Homekit. Installationen i Homekit är också en aning förvirrande och Tado inkluderar exakt noll instruktioner för hur detta ska göras, men så här fungerar det: du lägger till “internetbryggan” i Homekit. Via Tados applikation dyker sedan respektive termostat upp. Problemet är bara att varje termostat du lägger till placeras och döps efter det rum som internetbryggan finns i. Detta går ju givetvis att lösa genom att döpa om dem men installerar man många så är det bäst att lägga till en termostat i taget.

Tado

Bilden ovan visar skillnaden i gränssnitt för att justera temperaturen. Tados applikation till vänster och Home-applikationen till höger. Den senare är i mitt tycke snyggare men eftersom man inte kan göra ett jota utöver just att justera temperaturen hamnar man oftare i Tados applikation.

Det finns utöver visning av aktuell temperatur tre symboler på termostaten som är värda att hålla koll på. Tado har ett supportdokument där dessa finns listade. Mitt fall har jag råkat ut för två av dem: det ena är en symbol som visar ett hus och detta betyder att det “smarta schemat” är aktivt (jag kommer till det senare). Den andra är en hand vars pekfinger pekar mot elementet. Detta innebär att du har vridit på termostatens temperaturinställning och därmed har du aktiverat den manuella temperaturinställningen.

Tado

Den tredje symbolen är en du sannolikt inte kommer se – det är en person som är ute och går och den visas om du inte är hemma och använder dig av Geofencing-funktionen.

Du kan även skapa ett scenario med Home-applikationen där värmen ställs in på en viss temperatur på en eller flera termostater när den siste personen går hemifrån eller kommer hem men om symbolen med personen visas i termostaten då vet jag faktiskt inte.

Tado

Jag nämnde “smarta scheman” och “Geofencing” tidigare. Vi tar det senare först. Tado-applikationen kan alltså hålla koll på var du är genom att använda lokationsfunktionen i iOS. Detta kräver dock att du låter applikationen göra det hela tiden. Jag har valt att inte använda detta utan förlitar mig på Homekit och de scenario jag satt upp för detta. Det andra är vad Tado kallar “smarta scheman” och det är något jag däremot använder. I praktiken innebär det att du kan ställa in olika temperaturer vid olika tidpunkter på dygnet. Gillar du att sova svalt så kan du via ett schema ställa in att temperaturen sänks lagom tills du brukar gå och sova på kvällen. På morgonen kan du ställa in så temperaturen höjs en aning lagom till du ska kliva upp, och så vidare.

Har du eget hus och inte vill elda för kråkorna hela dagarna kan det ju vara en bra ide att dra ner innetemperaturen till säg 16-17 grader om ingen är hemma på dagarna ändå.

Summering

Är jag nöjd? Är det prisvärt? Startpaketet kostar strax under tusenlappen hos Netonnet – samma paket via Apples onlinebutik kostar 700 kronor mer. Expansionspaketet med två termostater kostade även det drygt 1000 kronor. Apple säljer inte det paketet men de tar å andra sidan drygt 900 kronor styck för en termostat extra…

Man kan tycka att det går lika bra med en vanlig handvevad termostat för någon hundralapp på valfritt byggvaruhus, men såna här saker är roliga och faktiskt också praktiska. Min månadsavgift till bostadsrättsföreningen blir inte högre om jag vrider upp alla elementen på max, men den blir helle inte lägre om jag stänger av alla elementen. Däremot finns det en miljöaspekt i detta som inte är att förringa och det är att man faktiskt kan bidra till att minska den totala energiförbrukningen i samhället. Har man dessutom eget hus med vattenburen värme och någon form av värmepanna, om det så är med pellets, bergvärme eller vedeldning (ved värmer som bekant minst två gånger…), så är det närmast vansinne att inte styra uppvärmningen mer aktivt.

Visst, vissa värmepannor kan ställas in så de justerar innertemperaturen automatiskt men det påverkar alla element i huset – här kan man skapa en justering för varje enskilt rum och har man exempelvis ett arbetsrum som man inte nyttjar mer än två dagar i veckan kan det gott vara lite svalare när man ändå inte är där. Ur detta perspektiv är detta en enormt prisvärd produkt som är enkel att konfigurera.

Jag önskar att jag kunde säga samma sak om att installera termostaterna men till slut gick det ju att få till. Mina äldre element är helt klart en del av problemet, inget snack om det, och jag förstår i allra högsta grad (potentiell ordvits där…) att det inte är lätt att ta fram adaptrar och fästen för varenda modell av vattenelement som sålts i Europa men jag misstänker att hade min mamma köpt den här lösningen till sin lägenhet hade hon gett upp tämligen omgående och ringt sin favoritson (jag, givetvis… eller hur, mamma?😁 ) och jag hade fått lösa det.

Summa summarum: tumme upp med viss reservation för monteringsmomentet. Det lär visa sig hur det hela fungerar långsiktigt. Hur länge räcker exempelvis batterierna i varje termostat? Jag får anledning att återkomma till det framgent.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.