1955 - 2011

5 Oct 2011

Steve Jobs Steve Jobs den 8 juni 2010. Foto: Matthew Yohe (CC BY-SA 3.0)

Vi sörjer inte bara bortgången av ett geni, en företagsledare, en innovatör och en visionär utan också bortgången av en man, en pappa, en make, och en vän.

Alla har givetvis olika sätt att förhålla sig till Steve Jobs. Få var hans vän, ännu färre hans närmaste familj, men så otroligt många berördes ändå av hans tankar, hans perfektionism och hans visioner om hur en produkt skulle se ut, fungera och kännas under våra fingertoppar, och framför våra ögon.

Man kan givetvis förenkla Jobs livsgärning till att konstatera att han var bra på att snacka och skicklig när det gällde detaljer, men vad han gjorde var så mycket mer än så. Han gjorde världen lite vackrare, han gjorde oss kunder lite gladare och han gjorde driva teknikens utveckling framåt i en rasande fart.

Efter att Jobs återvände till Apple 1997 så har det sannerligen hänt saker inom teknikens område - mobiltelefonerna har blivit smartare, MP3-spelarna blev med ens användarvänliga och läckra, surfplattorna förvandlades till något vi faktiskt ville ha och datorerna blev tunnare, snyggare, snabbare och mer användarvänliga. Resten av branschen tog notis om vad som försiggick på One Infinite Loop och utåt så skrattade de bort Apple, men internt tror jag de var livrädda för vad adoptivsonen från Mountain View skulle kunna åstadkomma. Nu har de sett resultatet och det vi kommer att få se från Apple de närmaste 3-4 åren framåt kommer att bära Jobs signum och lite av det DNA som Apple kom- mit att berikas med under hans sista år på företaget.

När jag blev inbjuden att närvara på Apples lansering av Xserve i Cupertino 2002 så hade jag ingen aning om vad jag kunde förvänta mig. Jag hade börjat använda Mac ganska nyligen och än hade Apple inte börjat leverera nog med magi för att förtrolla mig, men när jag pratade lite med Jobs efter presentationen av Xserve så var han uppenbart nervös och ödmjuk över vad vi skulle tycka om Xserve. När jag senare kommit hem till Sverige och skrivit min artikel om evenemanget ringde Apple och bad om en PDF-version av artikeln så de kunde översätta den och skicka den till Cupertino. Steve Jobs ville personligen läsa alla artiklar som skrevs om lanseringen.

Många har under åren ifrågasatt om Jobs kontrollbehov inte varit på eller över gränsen för vad som kan anses vara hälsosamt. Men i mina ögon var det inte ett kontrollbehov, utan Steve Jobs brydde sig.

Han tog kritik mot Apples produkter personligt eftersom han investerade så mycket av sig själv i dem, och för mig är det kanske det mest imponerande med mannen som gick ur tiden den femte oktober 2011 - han gjorde ingenting utan att satsa 110 procent i det, och han var aldrig nöjd, satte sig aldrig på en tron och kände sig mätt, utan istället fortsatte han vara nyfiken, hungrig, vetgirig och ödmjuk inför det han ännu inte förstod eller visste allt om.

Det är unika egenskaper inte bara för en företagsledare, utan också för en människa, oavsett om man är en av världens rikaste eller inte.