2002 – 2010
För de som arbetar professionellt med Apples serverprodukter är detta minst sagt en tråkig dag. Att Apples Xserve-maskiner aldrig kunnat nå upp till varken de marginaler eller de intäkter som annan hårdvara från Apple levererat har väl aldrig varit en större hemlighet, men maskinerna har alltid varit väldigt populära och ser man till priset på en Xserve, där operativsystem ingår, så stod det sig väl. Jag skrev detta när jag testade en Xserve med fyra Xeon-processorer förra året:
Vad kan då en Xserve för 62000 kronor erbjuda jämfört med en maskin från exempelvis Dell?
Mer för pengarna. Xserve är, tro det eller ej, billigare jämfört med en Dell PowerEdge R710, med samma mängd minne, två 160GB SATA-hårddiskar, rackskenor, två E5520-processorer (samma klockfrekvens och antal kärnor som i Xserve) och lite annat mankemang.
Dell-servern kostar 41308 kronor. Exklusive moms, och exklusive operativsystem. Lägger man till Windows Server 2008, Enterprise Edition, med 25 användarlicenser hamnar vi helt plötsligt på 68798 kronor, exklusive moms. Inklusive moms är kostnaden 85997 kronor. Och då har vi vi en server med plats för sex interna hårddiskar och ett operativsystem som absolut är en aning bättre och mer komplett än Mac OS X Server i sin nuvarande inkarnation, men endast med 25 användarlicenser.
Xserve levereras, som vanligt, med Mac OS X Server utan extra kostnad, med ett obegränsat antal användarlicenser. Och priset för testmaskinen, 62000 kronor, är inklusive moms.
Det smakar det.
Priserna är alltså från förra året, grundpriset då för den testade maskinen var 32995 kronor, nu är det 29995 kronor. Båda priserna inklusive moms.
Effekterna av Apples beslut att begrava Xserve blir många. Först och främst är det många stora kunder som under årens lopp investerat kraftigt i Apples servrar. Att Apple visserligen kommer att fortsätta supporta Xserve under en överskådlig framtid är en klen tröst när man ser till hur Apple har hanterat den här frågan.
Ingen pressrelease, ingen information har vad jag vet gått ut till storkunderna utan en liten uppdatering på företagets produktsida och en liknande dito i Apple Store på webben är allt Apple har sagt i frågan.
De kunder som idag står med rack efter rack packade med 1U Xserves får i Apples dokument för hur man som Xserve-användare går vidare rådet att byta till en Mac Pro istället, som på pappret är snabbare i den maximalt utbyggda 12 Core-versionen. Men den tar också plats i ett rack; motsvarande 24 kärnor, två Mac Pro bredvid varandra på en rackhylla, tar upp tolv rackenheter. Med Xserves på samma yta får du in hela 96 processorkärnor. Långt ifrån alla har de här behoven, vilket Apple gör en poäng av när de skriver att Mac Mini Server är den bäst säljande Mac-servern de har i sitt sortiment.
Men en Mac Mini Server imponerar inte på företagen, och det gör inte dagens meddelande som Apple skickat till företagskunderna som kort och koncist kan summeras med orden “vi bryr oss inte“. Dagens meddelande är också extra surt för de som följt med Apple från de PowerPC-baserade Xserve G5 till de Xeon-baserade Xserve-modellerna. Det är många kronor, dollar och Euros som grävts ned i sitt förtroende för Apple.
Vilket leder mig in på frågan om Mac OS X Server. Som produkt tror jag att Mac OS X Server kommer att leva kvar under en överskådlig framtid. Den delar kodbas med Mac OS X och kräver vad jag förstår inga större personalinsatser för att underhålla då en stor del av jobbet redan är gjort. Mac OS X Server är “nice to have” för Apple, och det räcker bra eftersom det driver försäljningen av Mac Mini Server och hjälper Apple att pinka in ett revir runt småföretagen, som i Apples värld inte vill köpa Microsofts Small Business Server då den blir för dyr och för komplicerad.
Men Mac OS X Server har problem. Jag gissar att Apple löser en del av de problemen, med en avsaknad av funktioner som snapshots, ett modernare filsystem, stöd för iOS-enheter bortom Caldav, Carddav, IMAP och SMTP, backupfunktioner för hela servern och inte bara delar av den, övervakningsfunktioner bortom SNMP, med mera med att helt enkelt konstatera att Mac OS X Server är ett serveroperativsystem för små företag och då behövs inte de funktionerna. Punkt. Är man enterprisekund kör man Exchange. Är man för liten för en egen server, då använder man MobileMe.
Flera företag som kontaktat mig under dagen överväger nu att helt avbryta sitt arbete med Apples serverplattformar. Många av dem sitter med flera Xserves som givetvis inte blir värdelösa bara för att Apple slutar sälja dem, men med en total avsaknad av roadmap för framtiden med likvärdiga alternativ så ser de ingen framtid i att fortsätta investera i Mac OS X Server. För dem återstår Linux eller Windows.
Apple själva tycks dessutom aldrig ha haft någon större tilltro till varken Xserve eller Mac OS X Server då de i alla år byggt sina interna system på hårdvara från Sun Microsystems och på antingen Solaris eller Linux som operativsystem. Deras interna e-postserver är den tidigare Sun Java System Messaging Server, inte Mac OS X Servers egna mailserver.
För förutom storleken på en Mac Pro saknar den så många andra funktioner: LOM (Lights Out Management, vilket ger dig kontroll över servern även om den är avstängd), redudanta kraftaggregat, ingen hårdvaruövervakning med exempelvis Server Monitor och till det kommer en högre strömförbrukning.
Nej, en Mac Pro är ingen server, utan det är en arbetsstation. Det är som att köra Windows Server 2008 på dina ungars Dell: det fungerar kanske men det är inget seriöst alternativ.
När jag skriver detta så drar jag mig till minnes en fråga på pressmötet när Xserve G4 lanserades för snart åtta år sen, när en journalist som satt snett bakom mig frågade om varför vi skulle ta Apple på allvar den här gången med tanke på att deras tidigare serverförsök fram tills den tidpunkten misslyckats. Jag antar att samma fråga kan ställas idag, blott åtta år senare…