Airpods 3 – det är magiskt

30 Jan 2022

Airpods 3

Om man skulle slå upp ordet “airpodsskeptiker” i någon form av uppslagsverk så är oddsen rätt goda för att man skulle hitta mitt ansikte där.

Egentligen går det hela vägen tillbaka till när Apple ändrade form på hörlurarna som följde med iPhone de sista åren. Earpods hette de (för den som glömt det) och det var något med dem jag absolut inte gillade. De ramlade ur öronen hela tiden och dessutom fick jag ont i öronen av dem. Ljudkvaliteten var verkligen inget att hänga i granen heller varför de förpassades till andra som hellre ville ha dem.

Earpods

I min värld var den första generationens Airpods exakt samma som Earpods, fast de tidigare var trådlösa och de senare var det inte.

Spola framåt till början på detta år och jag fick ärva ett par första generationens Airpods av en lyssnare av vår podd som jag visste att batteriet var uselt i, men där syftet egentligen var att få testa hur det var att ha ett par. Känslan skilde sig diametralt från det minne jag hade av Earpods – de satt helt okej i öronen, ljudkvaliteten var inte helt kass heller och integrationen med iOS var riktigt, riktigt bra.

Tyvärr höll inte batterierna längre än några minuter per lur (jag beställde ersättningsbatterier från Frankrike som jag ska installera inom kort – rapport kommer) varför Apple fick glädjen att leverera ett par Airpods 3 till mig.

Precis som med den första generationens Airpods är de superenkla att installera och integrationen mot allt Apple i mitt hem har än så länge varit galet bra. Helt plötsligt är det kul att gå ut och promenera på lunchrasten och med en podd i öronen flyger man nästan fram.

Nåja, det kanske är att ta i men det blir åtminstone lättare med motivationen.

Du som läser tänker säkert att jag verkligen inte har koll på någonting med Airpods, och det stämmer rätt bra det. Jag har helt ignorerat den här produktfamiljen från 2017 då den först lanserades tills nyligen, så det jag skriver här är nytt för mig.

Det som imponerat mest på mig är dock inte ljudkvaliteten i Airpods 3, som är riktigt bra med lagom djup bas och distinkt diskant och mellanregister (i synnerhet med tanke på hörlurarnas storlek), utan integrationen med AppleTV. Jag brukar nämligen sitta och titta på film på kvällarna när barnen ska sova och då jag inte vill störa dem testade jag för första gången att svara “ja” på frågan om jag ville ansluta mina Airpods 3 till min AppleTV 4K.

Airpods 3

Det enda jag kan tänka är att ljudet kanske var lite för lågt från AppleTV 4K då jag fick höja volymen ganska ordentligt. Plötsligt klev min nioårige son Joel in för att meddela att han nu läst färdigt Kalle Anka och skulle sova. För att kunna prata med lillpalten tog jag ut ena hörluren och filmen sattes samtidigt automatiskt på paus. Ploppa in luren i örat igen och filmen startade igen.

Jag inser att detta har med närhetssensorerna i respektive hörlur som pratar med varandra över bluetooth att göra men implementationen är så oerhört snyggt gjord så jag vågar säga enbart detta gör att Airpods 3 är en av mina absoluta favoritprodukter från Apple genom tiderna.

Airpods 3

Det lilla laddfodralet är snyggt, fungerar bra med min induktionsladdare från Ankor. Faktum är att hela det paket som är Airpods 3 är överlag så genomtänkt och intiutivt utformat så man behöver inte läsa någon dokumentation för att förstå hur de fungerar utan den ena överraskningen efter den andra bara dyker upp precis när man inte trodde att något så enkelt som ett par trådlösa hörlurar kunde leverera mer.

Det enda jag inte testat tillräckligt noggrant för att tycka något om det är det rumsliga ljudet. Jag ser också fram emot att testa Dolby Atmos via tv+ vad tiden lider, men jag kanske väntar lite – det vore så roligt att ha ytterligare en eller ett par överraskningar kvar.