Apple begraver macOS Server för gott

22 Apr 2022

Mac OS X Server

Apple:

As of April 21, 2022, Apple has discontinued macOS Server. Existing macOS Server customers can continue to download and use the app with macOS Monterey.

Raset för macOS Server, eller Mac OS X Server som det hette under sin storhetstid, startade redan med Mac OS X 10.7 “Lion”. I januari 2018 skrev jag detta:

Hur ska det då gå för Macos Server? Ska man gissa fritt så är dess dagar räknade. Det finns ingen vettig hårdvara att köra en seriös server på längre, och räknar man bort alla de funktioner som Mac OS X Server i sina glansdagar levererade så är det få dito i dagsläget som man använder Macos Server för. Flytten av Cache-servern från Macos Server till klientversionen av operativsystemet gör att det är än anledning mindre att ens installera Macos Server om man ska vara krass. Sannolikt kommer Apple fortsätta migrera över de funktioner som de anser vara intressanta nog och sedan kommer produkten att försvinna för gott.

Apple är experter på att riva av plåstret snabbt och effektivt. När företaget lanserade Xserve 2002 så var det många som var skeptiska och mycket riktigt fimpade bolaget produktserien åtta år senare. Mac Pro hette ersättaren då, senare Mac mini server, och detta i kombination med den systematiska nedmonteringen av mjukvaran för att erbjuda servertjänster på en Mac förberedde den grav som macOS Server nu vilar i.

Få tårar kommer dock fällas för Apples (sista?) ansträngning inom detta område – tecknen har varit tydliga i många år nu att det är här vi skulle hamna till slut och Apples slapphänta hantering av produkten och de kunder som faktiskt förlitat sig på den har varit talande.

Trist är det oavsett, men inte förvånande.