Bluetooth i gammal Volvo

12 Mar 2018

Min Volvo är ju, numera, ett återkommande ämne på denna blogg så jag tänkte ta tillfället i akt att berätta att jag utöver att ha renoverat bromsar både fram och bak också har lyckats installera trådlös musiköverföring från min iPhone till stereon i bilen. Det låter sannerligen mer dramatiskt än det egentligen är, så låt mig förklara bakgrunden. För sju år sen så installerade jag en adapter mellan stereon CD-växlaringång och min dåvarande iPhone, en iPhone 4s. Adaptern gav utöver en koppling till stereon för musikspelning också en möjlighet att ladda telefonen, vilket givetvis är trevligt. Med åren har jag fått byta adapter några gånger mellan den 30 pinnars iPod-anslutning och lightning som Apple införde i och med iPhone 5 (de går helt enkelt sönder med åren) och som socker i sockerkakan så började sladden glappa för något år sedan. Jag insåg att den där sladden inte är något man bara byter ut hur som helst utan jag bestämde mig för att hitta en annan lösning.

Lite sökande på eBay gav vid handen att det finns olika adapters som man ansluter till 30-pinnars iPod-kontakter som sedan ger en bluetooth-länk till vad man nu vill ansluta till enheten i fråga. Egentligen är adaptern, som kallas I-LinK, gjord för att kopplas till högtalare och annat som har en 30-pinnars iPod-anslutning inbyggd men jag tänkte att det kanske även skulle fungera i min bil. Kostnaden, 75 kronor, kändes minst sagt överkomlig (även efter att Postnord lagt på lika mycket till i straffavgift) och efter två månader så har tingesten äntligen dykt upp i brevlådan.

Installationen är enkel – koppla in adaptern till 30-pinnarsanslutningen för iPod och sedan startar du din musikanläggning, i mitt fall bilstereon, och adaptern får ström genom kabeln till den (den är ju gjord för att också kunna ladda iPod och äldre iPhone-modeller med samma kontakt) och sedan kopplar man ihop adaptern med sin telefon.

I mitt fall gick det hyfsat smidigt. Det kom inget ljud ut i bilstereon men jag listade snart ut att jag måste välja ett att “CD-spår” på stereon för att den ska acceptera ljudet från adaptern. Att bilstereon i sitt teckenfönster skriver “CD ERROR” med stora bokstäver får man väl leva med antar jag, men det fungerar iallafall och låter så bra det nu kan låta i högtalare från 2003. En nackdel är att rattens knappar för att hoppa framåt och bakåt i musik eller poddar inte längre stöds över Bluetooth, men det kan jag leva utan.

Rekommenderas, således.