Byta hårddisk i en 27-tums iMac
Ibland dimper det ner en dator i knät på en och man vet inte riktigt vad man ska göra med den, men samtidigt är datorn helt oemotståndlig så man bara måste använda den till… något.
En sådan dator är 27-tums iMac. Det är en dator jag alltid velat ha, mest för att den är så förbaskat elegant. När en synnerligen generös och trevlig lyssnare till vår podd hörde av sig och meddelade att han hade en 27-tums iMac från 2013 att ge bort så var jag inte sen att hämta den. Det var bara ett problem med den: datorn hängde sig efter en stunds användande. Den inbyggda hårddisken, en Fusion drive som Apple envisades med att bygga in i sina datorer några år är i själva verket en hybriddisk som till 90 procent består av en vanlig hårddisk och 10 procent en SSD-lagring där operativsystemet sköter hur din information lagras. Den information du behöver oftast ligger på den snabbare SSD-lagringen och de filer du inte använder så ofta landar på den långsammare hårddisken.
Hur som helst – jag åkte och hämtade datorn och när jag kom hem och började kolla vad jag egentligen fått visade det sig att detta inte var någon vaniljmodell jag fått, utan en värsting med en fyra-kärnors Core i7-processor, 16 gigabyte internminne, ett rejält grafikkort med fyra gigabyte grafikminne, en av de bästa datorskärmar som någonsin gjorts och allt detta i ett chassi som ser ut att sväva över bordet det står på.
Men det jag stod inför var att öppna datorn, byta lagringsenhet och sedan få ihop datorn igen. Från och med år 2013 förändrade Apple hur de monterade ihop iMac-datorerna. Ett antal tidigare årsmodeller höll fast skärmen med starka magneter men år 2013 var det någon som tyckte det var en bra ide att limma fast skärmarna. Efter en del läsning så tog jag fram lämpliga verktyg och lyckades faktiskt lossa skärmen från datorn. Två kablar går till skärmen och dessa tar man loss med extremt stor försiktighet.
När iMac:en är isärplockad satte jag igång med att först ta ut den gamla, som det senare skulle visa sig trasiga, hårddisken ur datorn. Därefter lossade jag processorfläkt och lite annat och dammsög ur datorn ordentligt, det är trots allt en i praktiken sluten dator som stått och sugit i sig luft och damm under åtta-nio år, och det är liksom ingen dator man tar i sär och dammsuger som en vanlig PC-dator.
Som bilderna visar så satte jag in en Samsung-SSD på en terabyte så gott det gick. Den lär inte lossna och ingen kommer behöva titta på fastsättningen av den där SSD:n men vackert är det givetvis inte. En uppsida med att stoppa in en SSD i datorn är, givetvis, också att SSD-enheter inte alstrar någon värme varför datorn kommer vara svalare än tidigare.
Efter att allt är ihopskruvat på insidan är det dags att koppla in och sedan sätta tillbaka skärmen. Jag tog bort alla de gamla limremsorna som Apple satt dit och eftersom det var en rejäl leveranstid på nya limremsor tänkte jag att det kanske skulle fungera med värmelim så länge.
Jodå, det fungerade faktiskt över förväntan. Skärmen sitter kvar och visst, det är inte perfekt men när limremsorna landar i min brevlåda kommer jag ta bort skärmen och göra om det hela ordentligt igen.
Fungerar min iMac då? Jodå. Den fungerar. Den fungerar faktiskt alldeles, alldeles utmärkt. Visst börjar fläkten gå ibland, vilket man inte är helt van vid efter att ha suttit med en Mac mini m1 i drygt ett år, men det är gott om kraft i den gamla Intel-processorn och datorn har dessutom plats för ytterligare två minnesstickor vilket kan ge maximalt 32 gigabyte internminne.
Just det – uppgradera minne i en Mac. Det är inte ord man hör så ofta längre.
Jag ska erkänna att jag är frestad att ha denna dator som min primära arbetsdator hemma, men ett problem är datorn officiellt inte stödjer nyare versioner av macOS än 10.15.7 (Catalina), även om det lär gå utmärkt att få in senare versioner av macOS. En stor anledning till att Apple inte längre stödjer denna datormodell lär ha berott på brist på prestanda i Apples Fusion-hårddisk… och det problemet har iallafall inte denna iMac längre.