Gammal kärlek rostar aldrig

30 Jul 2012

Jag gillar ju gamla datorer, och har en sällsynt förmåga att samla på mig äldre datorer som bara står och dammar. Så jag har tvingats instifta en ny regel för mig själv: släpar jag hem en dator så måste jag renovera den och helst också finna en användning för den. Är den trasig så kastar jag den (min NeXTCube är ett undantag, men där är det oerhört svårt att få tag i reservdelar…), och helst ska renoveringen ske inom ett halvår efter att jag plockat hem den.

I min datorsamling är det för närvarande en Xserve G4 som lever en smula farligt då den verkar åtminstone delvis må en aning kass, men skam den som ger sig.

Min PowerMac G4 Cube köptes för ett år sedan och stod länge och väl och samlade damm men så bestämde jag mig för att göra något åt den, delvis för att maskinen ju är vansinnigt vacker, och delvis för att jag var nyfiken på hur pass snabb en tolv år 450MHz G4-baserad maskin skulle kännas jämfört med dagens Mac-maskiner. Så jag antar att det är minst sagt passande att jag skriver detta på en 12″ PowerBook G4.

Detta är en artikel som passar lika bra under Retro-kategorin som Guide-kategorin. För om du funderar på att ge dig i kast med att renovera en PowerMac G4 Cube så hoppas jag du finner denna artikel intressant och nyttig.

Renovering

Jag plockade ner G4 Cube:n från hyllan och började plocka ihop diverse saker jag samlat ihop till denna dator under åren. Paketet med två 512 megabytes minneskretsar från Macoteket fick göra en 256 megabyteskrets sällskap och maskinen är nu ynkliga 256 megabyte från att ha maximala 1,5 gigabyte internminne. Eftersom Mac OS X 10.5 Leopard inte går att installera på maskinen, då den inte uppfyller kravet på en processorhastighet på minst 867Mhz i G4-processor, blev det istället Mac OS X 10.4 Tiger som fick bli operativsystemet. Det går att via diverse småhackande att installera Mac OS X 10.5 på en G4 Cube, något jag har för avsikt att testa lite senare.

Att köra Software Update på OS X Tiger är ett äventyr. Inte nog med att det tar åtskilliga timmar att gå igenom alla uppdateringar (och det på en snabb internetanslutning…) så är det exempelvis fyra separata uppdateringar av Java som ska installeras.

Att byta hårddisk i en gammal G4 Cube är att rekommendera. Standarddisken som sitter i en G4 Cube kan vara på 20, 40 eller 60 gigabyte, och har de suttit i datorn i bortåt tio år tenderar de att låta som tröskverk och troligen håller de inte så värst länge till. 60-gigabyte-disken snurrade i hela 7200RPM vilket är lite intressant då de ju blir varmare än 5400RPM-diskarna. Notera detta när/om du byter disk, då jag vid tidigare Cube-renoveringsprojekt testat 7200RPM-diskar från exempelvis Seagate som blivit för varma.

Jag stoppade i en 80 gigabyte IDE-hårddisk med en rotationshastighet på 5400RPM, men det vore ganska underhållande att testa att stoppa i en IDE SATA-konverterare och sedan en SSD-disk istället, om inte annat för att få ned ljudnivån till absolut ingenting (bortsett från när DVD-ROM-spelaren varvar upp). Det är dock värt att notera att en G4 Cube inte klarar av större hårddiskar än 120 gigabyte, åtminstone inte om man inte installerar en speciell drivrutin. Dock klarar inte G4 Cube större diskpartitioner än 128 gigabyte även med drivrutinen installerad.

Om din G4 Cube inte har ett Airport-kort installerat så kan det vara ett gott tips att stoppa i ett om du får tag i ett eller har ett liggande sedan tidigare. Till skillnad från en del andra Mac:ar med stödet för första generationens Airport-kort behövs ingen adapter för att montera i kortet vilket krävs i G4-versionen av iMac, utan det finns redan en färdig plats för ändamålet. Värt att notera är också att orginalets Airport-kort endast stödjer 802.11b-standarden, vilket innebär upp till 11Mbit/s trådlös hastighet. Airport-korten kan gå att köpa bland annat här.

Byta grafikkort då? Ja, detta är minst sagt en intressant historia. Apple slutade tämligen omedelbart att sälja uppgraderingskort för G4 Cube. Under tiden datorn såldes fanns den med ett ATI Rage 128 med 16 megabyte grafikminne, ett GeForce 2 MX med 32 megabyte grafikminne eller ATI Radeon med 32 megabyte DDR-grafikminne.

Snart började det dyka upp tips på hur du kunde modifiera befintliga kort för exempelvis PC så det fungerade i en G4 Cube. Jag höll själv på och försökte patcha en bunt olika GeForce 2 MX-kort som sålts för PC med uselt resultat, och ett ATI Radeon 7000. 8500 eller 9000-kort ska med diverse trick få att fungera i en G4 Cube, med en reservation för att datorn kan bli betydligt varmare med ett sånt grafikkort installerat. Det finns åtskilliga guider för hur du kan uppgradera grafikkortet i en G4 Cube om du inte lyckas få tag i ett uppgraderingskort som Apple trots allt sålde under tiden G4 Cube fanns på marknaden.

Får du tag i ett grafikkort finns en guide till hur du byter det här. Den kompakta designen i en G4 Cube gör att det inte går att stoppa i ett fullängdskort, och kortet måste dessutom vara av modell 2x AGP för att fungera.

I min G4 Cube sitter ett ATI Rage 128 med 16 megabyte grafikminne som jag anslutit via VGA till en 24″ Samsungskärm (TFT). Det fungerar faktiskt riktigt bra, men jag har ännu inte listat ut varför inte den ADCDVI-adapter jag har fungerar med DVI-anslutningen i skärmen.

Tillbehör

Som standard levererades en G4 Cube med tangentbord mus och ett par särskilda högtalare från Harman/Kardon som enligt Steve Jobs skulle låta otroligt bra. Det gör de inte. Men eftersom G4 Cube inte har någon traditionell ljudutgång utan istället får ljudet via USB så kan det vara rekommenderat att koppla in USB-anslutna högtalare, eller om du har kvar klothögtalarna, koppla in externa högtalare i hörlursuttaget i klothögtalarnas USB-modul. En stor baksida med G4 Cube, bildligt talat, är att datorn trots ganska goda interna prestanda, hade enorma problem med att få ut den prestandan genom sina portar. USB-portarna var endast två till antalet och var av modell USB 1,1 vilket ger en teoretisk maxhastighet på 12Mbit/s. Detta gör att det är svårt att driva externa enheter särskilt väl över USB-portarna. Saken blir inte bättre av det faktum att G4 Cube visserligen hade en 100Mbit Ethernet-anslutning, men av någon anledning är denna så långsam så om du vill roa dig med att spela musik som finns på en nätverksserver, genom iTunes och sen ut genom högtalarna som är anslutna via USB så kan du räkna med att musiken kommer att hacka och ha sig om du försöker göra annat med datorn samtidigt.

G4 Cube hade inget Bluetooth-stöd inbyggt, men via en USB-ansluten Bluetooth-sticka från D-Link som jag köpte för många år sedan får min G4 Cube och Mac OS X Tiger stöd för Bluetooth. Och det stoppar inte där – Apples senaste Bluetooth-anslutna tangentbord och deras Magic Mouse fungerar faktiskt utmärkt med OS X Tiger – i systeminställningarna finns givetvis inte ett spår av att du använder en Magic Mouse, men det fungerar faktiskt och du har både höger och vänster “musknapp” tillgänglig. Att scrolla uppåt och nedåt, höger och vänster fungerar däremot inte.

Är den något att ha, egentligen?

Ok, så den är inte så snabb jämfört med dagens Mac-datorer, och den hanterar inte IO särskilt bra. Dock kan man ha ganska roligt med en G4 Cube ändå. För den känns rätt rapp, svarar snabbt på musklick och sådant.

Att exempelvis surfa på en 450MHz G4 Cube med 1,25GB minne är snabbare än att göra det på en PowerBooK G4 12″ med en 867Mhz G4-processor och samma mängd minne. Att skriva på den går utmärkt, och låt gå att Mail i OS X Tiger gärna kraschar om du har 30000 mail i din Inbox, men detta är inte på något sätt en värdelös dator om du inte har särskilt större behov än så.

iTunes går att ladda ned i version 9.2.1 från Apple (uppdateringen skickas av någon anledning inte ut via Software Update) och då får du stöd för en hel del grejer som den nuvarande versionen av iTunes har, bland annat utdelade mediabibliotek och anslutning mot Apple TV.

Safari går att ladda ned i version 4.1.3 via Software Update och är givetvis inte på samma nivå som Safari i Mountain Lion, men den fungerar faktiskt oväntat bra.

Kommer jag att använda min G4 Cube då? Ja, definitivt. Den drar extremt lite ström, är knäpptyst och kan mycket väl fungera som en sekundär skrivdator eller varför inte användas för att visa någon intressant information på skärmen? Om inte annat är den en fröjd att ha på skrivbordet och det vore skam att inte använda den. Det är, utan tvekan, den galnaste men också vackraste dator Apple någonsin byggt, och jag är rätt säker på att de aldrig kommer att bygga något som är ens i närheten igen.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.