Min datorväska - tolv år senare

31 May 2023

Ally Capellino AO

Det är snart tolv år sedan jag köpte den senaste, och troligen sista, datorväska jag någonsin kommer köpa. Ally Capellino AO heter den, avsedd för 15-tums-datorer, och den var svindyr även med 2011 års mått mätt: 1690 spänn.

Tyvärr säljs inte denna väska längre, men jag har kvar den och använder den fortfarande. Men håller den måttet? Mer om det senare - först testet jag skrev om den i septembernumret av Macpro Magazine från år 2011.


Vad gör en bra datorväska? Eller vad gör en datorväska dålig? Under många år har jag ställt mig den frågan, eftersom jag likt många andra datornördar aldrig riktigt tycks hitta den perfekta väskan för min dator och vadhelst jag behöver släpa med mig i övrigt.

Men när jag satt och gjorde julspecialen för Macpro Magazine:s Decembernummer förra året så sprang jag på en väska vid namn Ally Capellino AO. Jag föll, bokstavligen talat, för den direkt men prislappen gjorde att jag raskt kom på andra tankar och fortsatte använda min gamla slitna Samsonite-väska som jag använt sedan 2005. Sommaren kom och tiderna var bättre och en dag så gjorde jag affär, utan att ens ha tittat på väskan i verkligheten. Kanske inte det smartaste sättet att spendera 1500 kronor på, men sak samma, väskan beställdes från Apple Store och vips så satt jag med den hemma.

Modellen är anpassad för 15”-maskiner, så min 11” Macbook Air och min iPad 2 ryms utan några större problem i den. Utöver det så ryms också visitkort, laddare till datorn, ett Moleskin-anteckningsblock, lite papper, USB-modem och USB-lagringsminnen och tja, ni vet, det där man brukar släpa med sig. Och jag har släpat den här väskan till hotell, på tåg, på flyget, i bilen och in på möten och det är tre saker jag märkt som gjort att den här väskan fungerar för mig.

Det första är färgen. En svart väska är helt värdelös för mig, av den enkla anledningen att det svarta innanmätet förutsätter att alla de saker du har i väskan är vita eller åtminstone inte svarta. Den här väskan är kakifärgad med kanter av brunt skinn, och det är djurhud vi pratar om nu, inte en plastimitation. Det andra är antalet fack. Min gamla Samsonite-väska hade massor med fack. Det är bra för de som kan hålla ordning och vet var de lägger sina saker. Jag tillhör inte den kategorin utan jag kastar ner grejerna i första bästa fack. Slarver, jag vet, men så är det bara. Den här väskan har ett särskilt iPhone- fodral, för övrigt, som jag måste erkänna att jag inte använder allt för ofta, men i övrigt har den tre fack med dragkedja utöver de interna facken i väskan och det är precis lagom. Fackens insidor är för övrigt i grönt tyg så det är svårt att inte se vad som finns där.

Den tredje anledningen är dess utseende. Jag får komplimanger för den här väskan. Jag ska erkänna att jag köpte den för att jag tyckte den var snygg och för att en väska i en annan färg än svart och i ett annat material än plast (eller något annat syntetmaterial) tilltalade mig. Men när jag går in på ett kundmöte med den här väskan så får jag frågor om den, och det bryter isen direkt och gör resten av mötet till mötets motsvarighet av en räkmacka.

Bomullssmärtningen är mjuk och följsam utan att vara fladdrig. Facket för datorn är vadderat, axelremmens extra vaddering är mjuk och riktigt bekväm utan att vara sladdrig. Kort sagt, detta är den bästa väska jag haft. Någonsin, och jag har spenderat sköna pengar på allsköns väskor förut (Boblbee, kommer nån ihåg dem? Jodå, haft en sån också. 1600 spänn…) men aldrig varit nöjd. Nu har jag spenderat 1700 kronor på en väska och för första gången är jag faktiskt precis just nöjd. Den är värd varenda krona.


Så här snart tolv år senare kan man fråga sig: håller den måttet? Ja, tveklöst. Den är givetvis lite sliten, vilket bara gör den ännu snyggare. Alla spännen, sömmar och annat, inklusive axelremmen, är fortfarande fullt fungerande och ser riktigt bra ut. Det är inte ofta man köper något som man aldrig någonsin ångrar att man köper men denna väska är ett sådant köp som jag ser fram emot att använda till den ramlar sönder. När det händer vet jag inte men jag räknar med att den håller 20 år till.