När fåtalets val blir en drog


De senaste månaderna har jag ju bloggat om hur jag fortsatt lämna molntjänster och populära sociala plattformar bakom mig. Istället har jag startat en egen instans för Mastodon, en egen federerad chattplattform i form av Matrix och filsynkning och sådant som jag hade använt Dropbox för tidigare hanterar jag jag nu via en egen server baserad på Nextcloud. Min e-post och spamfiltreringen av detta hanterar jag på egna servrar hemma och mina mediavanor domineras allt mer av min egna Plex-server.
Det jag har insett är att det här med att driva, hantera och ansvara för mina egna data på egna servrar och system har blivit någon av en drog. En väldigt tidsödande drog, bör väl tilläggas, med tanke på tiden man får lägga på underhåll och att då och då reparera något som lagt sig på rygg. Vad ska jag titta på härnäst, kan man ju undra? Jag har ögonen på en Instapaper-liknande tjänst vid namn Wallabag, kanske någon form av system för att driva en egen Flickr-liknande tjänst eller varför inte någon sorts federerat, alternativ till Youtube?
Jag tror att en del av “drogen” i det hela är att känna att man har kontroll över sina egna data, något jag varit inne på tidigare, men också en känsla av frihet. Jag svarar inte inför någon, jag kan driva egna alternativa tjänster för mig själv eller som andra kan registrera sig på och varken jag eller de riskerar att deras e-postadress, meddelanden och bilder säljs vidare till någon annan part. Jag kan delta i ett eller flera forum där spelreglerna är enkla och tydliga, utan flera sidor långa användaravtal man måste godkänna för att få vara med.
Känslan av frihet är svårslagen. Det blir som en sorts drog - vad är nästa funktion jag kan sätta upp hemma?
Visst, att köra servrarna hemma kostar i både tid och pengar men kombinerar man det med kompetensutvecklingen man får genom att bygga och underhålla allt själv plus att man slipper betala några tior i månaden till Apple ~120 kronor till Netflix, nån hundring eller två till Google/Microsoft/Dropbox, och så vidare… många bäckar små, som man säger.
Du kan köpa dig loss från alla dessa problem, men då har du heller inte tagit personligt ansvar för dina data och då har du egentligen inte rätt att komma och klaga när en molntjänst går ner, blir hackad eller tappar dina data. Eller alla tre samtidigt. Det är sannolikt ingen som lyssnar ändå.


[Senast uppdaterad: 2021-06-15, 21:49:34]

Relaterade texter

 • Så kopplar du ihop Android-telefon med en Linuxdator (2020-07-10)
  Något man ganska snart saknar från tiden som Mac-ägare är den tajta integrationen mellan dator och telefon i form av att kunna överföra filer, chatta och få indikation på att du har ett inkommande samtal. Sitter man som undertecknad med Linux och en iPhone så är det helt kört att...

 • Hur bra är en laptop för under 2000 kronor egentligen? (2020-07-04)
  Jonathan Selea har köpt sig en PineBook Pro: I can compress my experience to this sentence: The more I use the PineBook Pro – The more I realize that THIS is the laptop I always wanted! Wow, that’s is pretty big words! I will try to explain why. First of...

 • Så får du iMessage i din Android-telefon (2020-06-27)
  Om du ens har övervägt att lämna iOS och iPhone för Android så finns det (oftast) ett stor hinder: iMessage. Det går inte att komma från det faktum att iMessage är så oerhört bra så det inte bara behåller iPhone-användare på plattformen utan också hjälper till att sälja fler telefoner....

 • En god anledning att köra Linux på skrivbordet (2020-06-18)
  Christopher Tozzi skriver om varför han fortsätter använda Linux som operativsystem på sin skrivbordsdator: On Windows, you assume your wireless card or printer or complex display configuration is going to work, because you know vendors have invested lots of time and money in testing them for you. On Linux, however,...

 • Unix dör aldrig (2020-04-11)
  I september 1992 var det dags igen. Något skulle döda Unix, och denna gång var det Windows NT som var det stora hotet. Det kan vara värt att notera att Windows NT 3.1, som var den första publika versionen, inte släpptes förrän i slutet på juli 1993, alltså drygt tio...

 • När fåtalets val blir en drog (2020-03-02)
  De senaste månaderna har jag ju bloggat om hur jag fortsatt lämna molntjänster och populära sociala plattformar bakom mig. Istället har jag startat en egen instans för Mastodon, en egen federerad chattplattform i form av Matrix och filsynkning och sådant som jag hade använt Dropbox för tidigare hanterar jag jag...

 • Rädda filer från kraschad VMFS-volym (2020-02-23)
  Plötsligt händer det som inte får hända: min primära lagringsenhet la sig på rygg och “dog”. Bidragande kan ha varit att jag tömde en av LUN:en på disk, raderade den gamla volymen tog ut de gamla diskarna och stoppade i dubbelt så stora diskar (2TB styck), vilket SAN:et enligt dokumentationen...

 • Här behöver Fedora bli bättre (2020-02-16)
  Detta är den andra versionen av denna text som jag skriver. Den första versionen försvann när jag blev utloggad i Fedora, sannolikt på grund av en krasch av något slag, vem vet. Tydligt var att något var på gång - datorn gick segt och betedde sig underligt men jag tänkte...

 • Den perfekta Markdown-editorn för Fedora (2020-02-16)
  I min förra bloggpost nämde jag att jag hade problem med den editor för Markdown, Quilter, som jag hittat. Den hade visserligen en bra funktion, en “fusklapp” för vanliga Markdown-formatteringar som jag tyckte var nyttig men den byggde på att man startade ett nytt dokument varje gång man sparade. Generellt...