Problemet med Dark Mode

9 Apr 2020

Efter att ha varit i princip bortglömt under drygt 25 år så blev det mörka skärmläget, dark mode, oerhört poppis igen. Men det är inte alltid bra för ögonen att stirra på en skärm där merparten av innehållet är mörkt.

För mig började det under karantänen som jag befunnit mig i de senaste fyra veckorna. En dag så märkte jag att efter 5-6 timmars jobb så började jag få svårt att fokusera blicken. Så jag började fundera på om det var synen som med stigande ålder började förändras (vilket inte alls är ovanligt och i mitt fall helt sant, men jag har å andra sidan bytt glasögon för ett par månader sedan) eller om det var något annat som påverkade detta. Det visade sig vara något annat: jag körde mina datorer (både Mac, Linux och Windows) i det mörka läget, eller som det oftast kallas: dark mode.

Skärmar med mörk bakgrund har en historia som sträcker sig längre än man tror. Redan på 70-talet satt folk framför terminaler som bestod av 14-tums CRT-skärmar som visade gul eller grön text på, just det, svart bakgrund.

Apple II-användarna satt även de med skärmar, som i princip var vanliga tv-apparater, och jobbade i timme efter timme. Under 80-talet satt VIC-20, Commodore 64 och senare också i viss mån Amiga-folket framför samma usla tv-apparater eller skärmar som var baserade på vanliga tv-apparater och effekten som detta hade på ögonen för alla de människor som utsattes för detta kan man bara spekulera i, men sannolikt var effekten inte positiv.

Vad är då problemet med det mörka skärmläget? Människan är van vid att se saker tydligare under dagtid, i fullt dagsljus, och vi har också utvecklats till att enklare se mörka objekt på vita bakgrunder. Att läsa ljus text på mörk bakgrund under en längre tid är helt enkelt inte kompatibelt med våra ögon och hur de är konstruerade. Detta är särskilt tydligt för de som lider av astigmatism, eller brytningsfel. Det amerikanska optikerförbundet menar att drygt 50 procent av den amerikanska befolkningen lider av någon form av astigmatism, och dessa har överlag svårare att läsa ljus text på mörk bakgrund. Den raka motsatsen, mörk text på ljus bakgrund, är betydligt enklare för ögat att fokusera på, och detta beror i sin tur på att pupillen vidgas när den tar in mer ljus, vilket den alltså gör när du har en vitbakgrund och svart text. Eftersom pupillen vidgats så behöver ögat inte anstränga sig lika hårt för att fokusera på texten du läser.

Vad värre är så vänjer sig dina ögon vid mörkret vilket kan göra att man känner obehag inför att titta på en skärm med en ljus bakgrund. Ska man summera detta så förklarar det åtminstone varför jag, som har astigmatism, har fått allt svårare att fokusera blicken på skärmen under många timmar i sträck. Därför har jag slagit av det mörka skärmläget på mina datorer. På telefonen har jag det fortfarande påslaget men telefonen använder jag inte lika ofta så jag hoppas det inte ska påverka synen allt för mycket.

© 2000 - 2024 Joakim Melin.