Så får du NFS att fungera med AmiTCP

8 Aug 2020

Det här med nätverk på en gammal Amiga kan ibland vara utmanande. I min Amiga 2000 hade jag tidigare ett fint X-Surf-100 nätverkskort men det sålde jag för att jag inte riktigt kunde motivera att ha ett nätverkskort för nästan 1500 kronor i datorn, i synnerhet inte när jag också äger ett långsammare men fungerande alternativ i form av en PlipBox.

PlipBox är, för de som inte vet det, en Arduino-baserad enhet som ansluts till Amigans parallellport (där man anslöt skrivare en gång i tiden, kids…) som har ett ethernetuttag. Det går givetvis inte lika snabbt som ett riktigt nätverkskort men när man håller på med gamla datorer så har man inte överdrivet bråttom ändå.

Hur som helst, många som inte vill spendera dyra pengar på fina TCP/IP-paket för Amigan kör istället AmiTCP version 3.02 beta. Den heter beta men fungerar faktiskt bra (version 4 är bättre och snabbare men den kostar/kostade pengar – om man kan köpa en licens idag låter jag vara osagt). Jag förutsätter att du redan installerat denna version av AmiTCP och fått den att fungera med ditt nätverkskort.

Det man inte sällan vill göra är att montera nätverksenheter via NFS från en Amiga till exempelvis en NAS eller Linux/BSD-baserad dator. Det görs med ett kommando kallat ch_nfsmount som följer med AmiTCP. Problemet är bara att om man ska kopiera ner stora filer från en NAS till en Amiga så kan man ibland få ett felmeddelande som lyder något i stil med “RPC Timeout” och sen slutar den fil man vill kopiera till eller från sin Amiga att överföras. Det finns dock en lösning på detta som inte varit helt enkel att rota fram då dokumentationen för ch_nfsmount som följer med AmiTCP 3.02b är minst sagt bristfällig.

I filen AmiTCP:db/ch_nfstab kan man lägga in en rad med monteringsinstruktioner och de parametrar man kan ange. Min ser ut så här:

~~ 10.0.1.249:/volume1/install install: UMASK 0755 SLOW_MEDIUM MAX_READSIZE 64 MAX_WRITESIZE 64 RPC_TIMEOUT 60~~

Dessa parametrar talar om för ch_nfsmount att vi vill montera /volume1/install på servern 10.0.1.249 till volymnamnet install: på Amigan. Vidare kör vi över ett långsamt medium (PlipBox), att den max ska läsa och skriva 64 bytes åt gången (detta är 8192 bytes som standard men det fungerar alltså bra med 64 för mig) och att RPC ska vänta 60 sekunder innan den börjar gnälla.

För att använda denna fil och dess parametrar kör man sedan bara ch_nfsmount install: från shell. Se till att du har en stack på 75000 eller liknande (mer eller mindre kan krävas – jag vräker på för att jag inte vet bättre).

Med detta kan jag kopiera ner stora ADF-filer och liknande från min NAS till min Amiga 2000 (AmigaOS 3.1, Kickstart 3.1, 68030 på 50MHz med 64MB RAM) via en PlipBox.