Så jobbar du hemma på bästa sätt

13 Apr 2020

jobba hemma

Så här i karantäntider är det många av som fått ta vår Mac eller PC med oss hem och jobba på distans. Kanske har du precis fått pallra dig hem, eller så har du suttit hemma i veckor. Själv har undertecknad suttit hemma i en månad nu och jobbat och det har gått riktigt bra. Det finns egentligen två delar i att få hemmajobbet att fungera: rutiner och utrustning. Många säger att är en god ide att klä sig som om man skulle till jobbet, det vill säga inte sitta i morgonrock eller myskläderna framför datorn hela dagen. Andra påpekar att den personliga hygienen riskerar att få sig en törn eftersom man kanske inte känner att det är lika motiverat att kamma sig eller raka av sig skägget om man nu inte avser spara ut skägg ändå.

Den andra biten är den tekniska. Din arbetsgivare har som ansvar att dels förse dig med den tekniska utrustning du behöver i form av dator (använd inte din privata dator till uppgifter som har med ditt jobb att göra – går något snett med din egna dator kan det bli trist stämning när din arbetsgivare kräver att du trollar fram det där dokumentet som din kraschade hårddisk tog med sig) och dels en väl fungerande VPN-anslutning till jobbet. Hur du ansluter dig till nätet på jobbet är ditt problem – kanske sitter du med en 4G-anslutning hemma eller så har du fiber. I mitt fall har jag tre anslutningar eftersom min fiber har en tendens att lägga sig på rygg emellanåt och då är den gamla men mer pålitliga ADSL-anslutningen inte helt dum att ha kvar, trots att den som bäst levererar åtta megabit per sekund, att jämföra med en gigabit per sekund via fibern.

En stor del i att få hemarbetet att fungera är ergonomi. Sitt inte i soffan eller vid köksbordet – du måste ha en bra stol, ett ordentligt arbetsbord, ett minst lika bra tangentbord som du har på jobbet och ett minst lika bra styrdon i form av mus eller styrplatta. Framför allt behöver du ha en extern skärm, och här kan det skilja sig från arbetsgivare till arbetsgivare där vissa låter dig ta med din skärm från jobbet hem medan andra tycker att du allt får ordna det själv.

Hyperdrive 3

Jag kunde ha tagit med mig “min” fina Dell-skärm hem från jobbet och anslutit den via USB-C till min jobbdator, en 13-tums Macbook Pro men jag har en del skärmar över hemma som jag kan använda och tack vare en adapter vid namn HyperDrive Pro HUB for USB-C. Med den kan jag ansluta till allt förutom Ethernet men tack vare mitt gamla men fortfarande väl fungerande wifi från Unifi så är detta inte ett superstort problem.

Andra tips jag gärna delar med mig av är att ta pauser. Gå ut och gå i trädgården eller i kvarteret där du bor minst två gånger om dagen utöver lunchen. Ta pauser från skärm och tangentbord precis som du skulle göra även om du hade suttit på kontoret. Ät lunch vid samma tid som du skulle ätit lunch när du varit på jobbet och fastna inte framför teven eller Youtube – tiden går snabbt när man har kul.

En sista grej: missa inte det sociala samspelet med dina kollegor, även om ni “endast” har Teams eller Slack att umgås och kommunicera via. Man kan skämtsamt säga att nån har “lappsjuka” när denne är extra pratglad i internchatten men olika människor reagerar olika på att sitta ensamma hela dagarna. Om du dessutom har hela eller delar av familjen hemma så är det en stor fördel om du kan stänga en dörr om dig och på så sätt markera att du nu är “på jobbet” och då hjälper det mot att barnen eller din bättre hälft brakar in närhelst det passar dem.

Om du måste arbeta riktigt ostört, sätt dig själv som upptagen i företagets interna chattplattform avsluta inte chattprogrammet – sådant kan cheferna reagera negativt på, i synnerhet de chefer som inte riktigt vant sig vid att personalen inte sitter på kontoret. Många chefer kämpar med att förstå att de anställda faktiskt jobbar även när chefen inte ser dem.