Vad tror du dina barn gör på Internet?

Jag fick min första dator 1982. Då fanns inte Internet och BBS:er var något som var långt ifrån det fenomen som det blev under senare delen av 80-talet och början på 90-talet.

När jag började hänga på BBS:er 1986 eller 1987 så var tonen bitvis rå, bitvis skämtsam, bitvis konstruktiv men för det mesta kamratlig. Det var ungefär som samhället var för människor i 15-20-årsåldern.

Mobbning har alltid varit något som funnits. Kanske är det min ålder som spelar in i antagandet att tonen blivit råare mellan barn och ungdomar med tanke på att jag och många med mig under min barndom var duktiga på att vara stora i käften och sticka ut hakan.

Det är dock svårt att inte fundera över hur det skulle sett ut om barn och ungdomar inte haft den enkla tillgång till Internet som de har idag. Chatnätverk som Kik och Snapchat är oerhört enkla att komma igång med och det är också lätt att gömma sig bakom sin iPhone eller iPad (eller valfri Android-enhet) och vara elak, hotfull och stor i korken likaväl som det är enkelt att vara snäll, glad, rolig och ömsint.

Vad gör ditt barn på Internet? Om du tror att mobbning och annat är något som oftast sker via Facebook så kan jag meddela att så definitivt inte är fallet. Bilden ovan är inte fejkad, den är på riktigt och hämtad från chattprogrammet Kik som fram tills igår fanns i min ena dotters telefon. Tillgången till den här typen av tjänster där det är otroligt enkelt att registrera sig, ladda ner applikationen till sin iPhone och sen bara sätta igång och hitta sina kompisar är givetvis inte enbart av ondo men när barn bestämmer sig för att vara elaka så går det tyvärr lätt överstyr ibland eftersom barn är just barn och inte har det omdöme som vuxna (förhoppningsvis) ska ha.

Vad kan du då göra som förälder för att se till att dina barn inte utsätts- eller ges möjlighet att agera felaktigt?

Enkelt:

 1. Använd begränsningsfunktionerna i iOS. Slå av möjligheten att installera applikationer, uppgradera applikationer eller på annat sätt göra saker via App Store.
 2. Slå av funktioner som Facetime, kameran, Safari, med mera. I princip: blockera allt som inte har med att skicka SMS eller utföra telefonsamtal att göra.
 3. Gå igenom vilka applikationer som redan finns på ditt barns iOS-enhet. Ta bort allt som barnet inte kan förklara vad han eller hon ska med det till eller som du som förälder själv misstänker inte är bra.
 4. Om ditt barn delar App Store-konto med dig och du inte vill avaktivera App Store på barnets telefon - slå på automatisk nedladdning i din iOS-enhet så ser du direkt vad ditt barn faktiskt laddar ned.

Barn förstår inte alltid följderna av vad de gör på Internet eller via en app som Kik. Det verkar ibland som att det “inte räknas” eftersom det inte är verkligheten, men precis som ett slag eller en förolämpning på skolgården gör det lika ont att få meddelanden som “Inte ens en pedofil vill ha dig för du är så ful” skickat rakt in i mobiltelefonen.

Är det lämpligt att 10-11-åriga barn har iPhone och ett eget App Store-konto? Definitivt inte. Är det lämpligt att 10-11-åriga barn har iPhone med hårda restriktioner och de applikationer som vi vuxna säger att de får installera? Ja, kanske.

Man kan tycka att barnen borde veta bättre, att de borde lära sig ta ansvar för sina handlingar i det informationssamhälle vi lever i, men det är vi - de vuxna - som måste hjälpa barnen och vägleda dem.

Vi måste börja göra det nu.Relaterade texter

 • Domänskojarna på “DNS Sweden” (2020-04-24)
  Har du fått mail nyligen från ett bolag som kallar sig för DNS Sweden? I mailet erbjuder sig företaget att skydda ditt befintliga domännamn genom att försöka sälja på dig ytterligare ett domännamn som är snarlikt det du redan äger. Här ett utdrag ur deras mail: Bästa Herr/Fru, Vi har...

 • Edgerouter med Cloudflares DynDNS-tjänst (2020-02-19)
  Då jag precis blivit lycklig ägare till två Edgerouter ER-8 från Ubiquity så har jag fått klura ut några saker. Det första är hur man får Cloudflares dynamiska DNS-tjänst att fungera med Edgerouter. Jag har nämligen alla mina domäner hos Cloudflare och deras lysande DNS-tjänst (och nyttjar dem som registrar...

 • Den stora molnrensningen fortsätter (2020-01-31)
  När vi nu befinner oss i år 2020 så tänkte jag att det kunde vara bra med en uppdatering av mitt projekt för att minska antalet molntjänster i mitt liv. Förra året (2019) gjorde jag mig av med Dropbox (ersattes av Nextcloud på egen server hemma) och Flickr. Året innan...

 • Vad tror du dina barn gör på Internet? (2014-09-19)
  Jag fick min första dator 1982. Då fanns inte Internet och BBS:er var något som var långt ifrån det fenomen som det blev under senare delen av 80-talet och början på 90-talet. När jag började hänga på BBS:er 1986 eller 1987 så var tonen bitvis rå, bitvis skämtsam, bitvis konstruktiv... • CC BY-NC-SA 4.0