Volvo XC70 3.0

7 Apr 2024

Volvo XC70

Volvo XC70 är nog den bilmodell jag tycker allra bäst om. Den är lite högre, men inte för hög. Den är rejäl, tar sig fram bra även om det är gott om snö på marken och man sitter vansinnigt bekvämt i den. Man kan lasta både det ena och det andra i den, eller dra rätt tungt efter den och allt detta i en komfort som är lite svår att koppla till en 15 år gammal bil, för det är så tyst i kupén när man åker i den.

Jo, jag har gjort det igen. Bytt bil alltså.

Jag har precis köpt mig en Volvo XC70.

Igen.

Detta är min tredje. Min första XC70 passerade 60000 mil innan jag bytte in den och la en del pengar mellan för att köpa mitt andra exemplar. Nu är det alltså dags för den tredje: en Volvo XC70 från 2009 med knappt 27000 mil på klockan. Vad som gör denna bil så speciell är att den har ett utrustningspaket kallat “Ocean Race”, vilket Volvo presenterade 2008 för generation av XC70 jag äger. Ocean Race-paketet har funnits även för äldre XC70 (jag var snubblande nära att köpa en 2006:a för ett år sedan).

Interiör

Förutom att stolarna har någon sorts speciella sömmar i lädret (kanske anar du redan nu hur intresserad jag är av just sömmarna…) så är de snuskigt bekväma. Detta är också en av anledningarna till att jag nu säljer min Saab 9-5 som jag skaffade i slutet på juli år 2002 - hur jag än försöker justera sätet så sitter jag inte bra i den. En biltur på över 30 minuter resulterar i att jag har ont i ryggen när jag kliver ur bilen. Detta plus att jag känner att det är betydligt enklare att ta sig in och ur bilen när den är aningen högre (ja, jag låter som en gubbe…) vilket gör det enklare för mig att kliva i och ur bilen gör att jag inte kunde motstå att slå till på denna Volvo. Det är en bil jag drömt om att äga i många år och nu gör jag det. Känslan är en aning surrealistisk, om sanningen ska fram.

Saab:en är annars en riktigt trevlig bil att köra, och den är riktigt kompetent i vinterväglag trots att den är framhjulsdriven. Att den klassas som en miljöbil gör att skatten är låg, försäkringskostnaden är mer än överkomplig och det är nog den billigaste bil jag ägt ur kostnadssynpunkt, i synnerhet med tanke på bilen jag hade innan - den går och går utan att gå sönder och det är man ju sannerligen inte bortskämd med när det gäller bilar överlag.

Interiör

Min “nya” XC70 har, för ovanlighetens skull när det gäller mig och bilar, ingenting som är trasigt. Inte än åtminstone. Den går mjukt, tyst och det är en väldigt mullig bil att åka i. Automatlådan växlar lent och fyrhjulsdriften fungerar utmärkt. Ovant är bara förnamnet. Det är också tur att det sitter en D5-motor i den som skickar ur sig 205 hästkrafter för de behövs allihopa.

Vad det gäller Saab så är det bilmärket nu tyvärr ett avslutat kapitel för mig - jag är en Volvoman innerst inne.

Återstår gör, givetvis, att se om det går att trolla in Carplay i den inbyggda stereon eller att hitta något alternativ som inte är alldeles för anskrämligt som ger mig detta alternativ. Jag kan givetvis leva utan det men det vore kul att ha i en bil för en gångs skull.